RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Norgeshistoriens største hvitvasking

Sist oppdatert:
Stavanger-mannen Ole Bang har ikke greid å overbevise Økokrim om at den plutselige milliard-omsetningen i selskapene hans kommer fra lovlig forretningsvirksomhet.

Etter åtte uker i varetekt ble forretningsmannen løslatt i sommer. Han er siktet for det Økokrim tror kan være norgeshistoriens største hvitvaskingssak.

Mange og lange avhør har ikke løst 57-åringens forklaringsproblemer.

- Etterforskningen har i alle fall ikke svekket vår mistanke. Siktede er løslatt fordi vi mener vi har sikret nok bevis, sier førstestatsadvokat i Økokrim, Petter Nordeng, til TV 2 Nettavisen.

Økokrim slo til i juni etter å ha mottatt hvitvaskingsmelding fra britiske banker.

- Måten driften i selskapene hans er organisert gjør det vanskelig for oss å se at dette dreier seg om lovlig forretningsvirksomhet. Hans virksomhet går ut på å knytte kontakt mellom selgere og kjøpere av mobiltelefoner. Likevel har opp mot seks milliarder kroner gått gjennom konti i hans selskaper. Denne enorme pengestrømmen har vi foreløpig ikke funnet noen god begrunnelse for, sier førstestatsadvokat Nordeng.

Milliard-omsetning

Økokrim stusser også over at siktedes selskaper OB Invest og Celltrade, som i flere år har levert magre resultater, plutselig har fått milliard-omsetning. Påtalemyndigheten mistenker at selskapets konti er brukt til merverdiavgift-bedragerier i Storbritannia; og at aktører har krevd tilbakebetalt avgift fra staten for varer de aldri har betalt for. Nordmannens belønning skal ha kommet i form av flere titalls millioner.

- Vi mener siktede gjennom sine selskaper OB Invest og Celltrade har bidratt til å sikre utbytte av straffbare handlinger gjennom å stille kontoer til disposisjon. I tillegg mener vi hans selskaper har mottatt omlag 30 millioner kroner i utbytte fra straffbare handlinger, sier Nordeng.

- Norgeshistoriens største

Økokrim mener man kan stå overfor norgeshistoriens største hvitvaskingssak.

- Flere milliarder over to kontoer er nokså enestående i norsk sammenheng, sier Petter Nordeng.

Økokrim frykter etterforskningen kan bli langvaring.

- Når vi jobber mot utlandet er det umulig å si hvor lang tid etterforskningen vil ta. Men jeg tror vi skal få gjort mye innen året er omme, sier Nordeng.

- Uforstående

Advokat Atle Heljesen har nylig tatt over som forsvarer for den siktede forretningsmannen.

- Min klient stiller seg uforstående til Økokrims anklager. Han har den samme holdningen som tidligere, nemlig at han har drevet ordinær forretningsvirksomhet og at dette ikke har noen ting med hvitvasking å gjøre, sier advokat Atle Heljesen til TV 2 Nettavisen.

- Hvordan forklarer han den store økningen i omsetningen?

- Det har å gjøre med spesielle forretningstransaksjoner, sier Heljesen. På nåværende tidspunkt ønsker han ikke å bidra med detaljerte opplysninger i saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere