RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Oljeprisen holder seg høy

Foto: SCANPIX/AFP
Sist oppdatert:
Oljeprisene vil holde seg mellom 55 og 60 dollar fatet i månedene fremover. Eller mer, tror oljeanalytikere.

– Trenden med økende oljepriser fortsetter. Det er ingen løsning på kort sikt som vil endre på det forholdet, så lenge etterspørselen fortsetter å øke fortere enn tilbudet, sier oljeanalytiker Arnstein Wigestrand i Enskilda Securities til TV 2 Nettavisen.

Reuters melder at amerikansk crude-olje med levering i august stiger til ny rekord i overkant av 60 dollar fatet i dag. Nordsjøolje med levering i august har i dag vært omsatt for opp mot 59,21 dollar fatet.

Iransk uro

Oljemarkedet har reagert med uro på valgseieren til den konservative presidentkandidaten Mahmoud Ahmadinejad. Ahmadinejad uttalte i går at han ville favorisere hjemlige selskaper for å utvinne landets oljereserver. Samtidig vil planene om å utvikle landets atomenergiprogram kunne øke spenningene med USA, skriver Bloomberg News.

– Det kommer til å bli veldig utfordrende for Iran å øke produksjonen. Det landet trenger nå er penger. Den nye regjeringen har gjort det klart at utenlandske investeringer ikke vil være veldig velkomne, sa energianalytiker Francisco Blanch i Merrill Lynch til Bloomberg.

Analytiker Øyvind Munthe-Kaas i Norwegian Oil Trading vil derimot ikke legge for mye vekt på hendelsene i Iran.

– Selv om det er klart at valget i Iran ikke akkurat er noe som bidrar positivt, er ikke det i seg selv utslagsgivende for markedet. Den nye presidenten vil kanskje være mindre vennlig innstilt overfor utenlandske selskaper, men det betyr lite for oljeproduksjonen som sådan.

55 til 50 dollar

– Det ligger nok et ønske blant oljehandlerne om å presse prisen opp mot 60 dollar. Dette kan være et momentum i seg selv, uten at det trenger å ligge noe fundamentalt bak det, mener Munthe-Kaas.

OPEC, organisasjonen for oljeeksporterende land, pumper så mye råolje de makter for å møte økende etterspørsel, særlig fra USA og Kina. Men det er først og fremst være kapasiteten til raffineriene som vil være utslagsgivende for oljeprisen på kort sikt. Usikkerheten ligger i markedet for ferdigprodukter, særlig for fyringsolje i USA, sier Munthe-Kaas.

Han tror prisene vil holde seg på eller over dagens nivå i tiden fremover.

– Det skal ikke mer til enn en orkan i USA før det går en god del opp igjen. Hvis det skjer noe utenom det vanlige, av typen streiker eller orkaner, kan oljeprisen fort gå opp mot 65 dollar. Hvis ikke vil den antakeligvis ligge og vake mellom 55 og 60 de neste månedene, sier analytikeren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere