RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Opsjonsordninger inviterer til misbruk

Foto: Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
Sjef i Folketrygdfondet, Tore Lindholt, mener dagens opsjonsordninger inviterer til misbruk. Opsjonseksplosjonen kan ligge bak mange av finansskandalene de siste årene, mener han.

Torsdag holdt Lindholt det årlige Brodersen-foredraget ved Institutt for samfunnsforskning. Der langet han ut mot grådighetskultur, kortsiktig tenking og den eksplosive veksten i opsjonsordninger.

- Rundt 1980 utgjorde opsjoner om lag 2 prosent av lønna til amerikanske bedriftsledere. I de senere år har tallet økt til rundt 60 prosent. Ikke bare bedriftslederne selv, men også de kortsiktige institusjonelle investorene har tilskyndet denne utviklingen, sa Lindholt i foredraget ifølge NTB.

Han mente systemet inviterer til misbruk.

- Fristelsene til misbruk var i USA proporsjonal med ordningens omfang, og fristelsene ble man konfrontert med hvert kvartal, sa Lindholt.

Opsjonsordningen ga dermed et sterkt økonomisk incitament til å pynte på regnskapstallene for å imøtekomme "aksjemarkedets forventninger".

- Opsjonsordningene som skulle forene ledelsens og aksjonærenes interesser, førte i stedet til at aksjemarkedet ble villedet og aksjonærene bedratt, sa Folketrygdfondets sjef.

Hovedbudskapet i forelesningen til minne om professor Arvid Brodersen, var imidlertid at det er en systemkonflikt innebygget i forskjellene mellom de finansielle investormiljøene og de industrielle verdiskapingsmiljøene.

Det er en forskjell i tidsperspektiv som vil bli spesielt vanskelig å håndtere i Norge fordi eierskapet i selskapene på Oslo Børs er annerledes sammensatt enn det som er vanlig ellers i Europa.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere