RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Pensjonsreformen er puslete

Sist oppdatert:
Forslaget til pensjonsreform er tannløst, og lovnadene om tjenestepensjon til alle er bare lureri. Det er dommen fra internasjonale eksperter.

Det er ukebrevet Mandag Morgen som har bedt et panel på fem utenlandske eksperter vurdere pensjonskommisjonens forslag til pensjonsreform. Dommen er ikke bare hyggelig lesning for Ap-veteranen Sigbjørn Johnsen, som har ledet arbeidet med reformen.

- Puslete
- Den norske pensjonskommisjonen ser ut til å ha valgt milde løsninger på et stort problem, oppsummerer Elsa Fornero, som er direktør ved det italienske senteret for forskning på pensjons- og velferdspolitikk (CeRP).

De internasjonale ekspertene er særlig kritisk til at nordmenn synes å ha en illusjon om at staten alene kan greie å finansiere pensjonene i framtida. Det er urealistisk, fordi fullfinansiering vil kreve for store skatteøkninger, fastslår ekspertene.

De norske politikerne får også kritikk for å bruke for lang tid på gjennomføringen av reformen. Jo mer tid som brukes på gjennomføringen, jo større blir problemene i framtida, er budskapet.

- Lureri

SI DIN MENING:
Har du privat pensjonsforsikring?
Nei
Ja
Skal skaffe meg
Bryr meg ikke

Se resultat
Statsminister Kjell Magne Bondevik varslet for en tid tilbake sin støtte til forslaget om tilleggspensjon til alle. 900.000 yrkesaktive nordmenn står i dag uten noen annen pensjonsordning enn det Folketrygden har å tilby.

Mandag Morgens ekspertpanel konkluderer med at debatten om tjenestepensjon er et sidespor.

- Forslaget om obligatorisk tjenestepensjon virker som spill for galleriet. Dersom det innføres, må det jo betales over lønnsbudsjettene. Det blir jo ikke mer penger på noen på den måten, sier den svenske pensjonseksperten Gunnar Wetterberg.

Vil ha lik skatt til alle
Pensjonskomiteen legger opp til at skattereglene for pensjonister og yrkesaktive skal være ulike. Det forslaget møter liten støtte i ekspertpanelet.

- Lik skatt til alle, lyder deres anbefaling.

Ekspertene ønsker også en fondering av en større del av pensjonspengene, slik man blant annet har gjort i Sverige. Sammenslåingen av Oljefondet og Folketrygdfondet i et nytt pensjonsfond er et skritt på veien, men det holder ikke, lyder beskjeden.

- Klokt å kutte AFP
Ekspertene deler samtidig ut ros til pensjonskommisjon for hovedlinjene i opplegget. Dagens ordninger i Folketrygden er for lukrative til at staten vil greie finansieringen, mener de. Forskerne trekker blant annet fram initiativet for å få folk til å jobbe lenger, blant annet ved å barbere AFP-ordningen.

- Høyere pensjonsalder er det beste virkemiddelet for å møte høyere levealder, sier Gert Wagner ved Tysk institutt for økonomisk forskning i Berlin.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere