RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Permitteringer gir neppe tvungen lønnsnemnd

(Foto: Morten F. Holm / SCANPIX)
Sist oppdatert:
Flere tusen kan bli permittert som følge av transportstreiken, og bedrifter risikerer konkurs. Likevel vil det neppe bli utslagsgivende for en tvungen lønnsnemnd.

Det er kommunalminister Erna Solberg som vil ta beslutningen om å avslutte transportstreiken med tvungen lønnsnemnd. Hittil har hun ikke sett grunn til å gripe inn.

Sykehusene klarer seg godt med matforsyningene som går gjennom distributører som ikke er rammet av streiken, og tilgangen til dagligvarer som klassifiseres som nødvendige, har også vært god.

Det største utslaget streiken har hatt hittil er trolig mot næringsmiddelbedriftene, som ikke får levert maten de produserer. Allerede har godt over 1000 blitt permittert som følge av streiken. Ifølge HSH kan antallet komme opp i 4000 i løpet av denne uken.

Samtidig fryktes det for konkurser i en næring, hvor marginene og den økonomiske ryggraden allerede er tynnslitt.

Det økonomiske aspektet vil likevel neppe bli tillagt vekt i en vurdering av tvungen lønnsnemnd, opplyser statssekretær Frank Jenssen i Kommunaldepartementet.

- Et inngrep i en arbeidskonflikt med tvungen lønnsnemnd vurderes først og fremst i forhold til om konsekvensene av konflikten setter liv eller helse i fare. Det skal altså svært mye til før andre forhold medfører inngripen i en konflikt mellom partene i arbeidslivet, og slik situasjonen er i dag ser vi ingen grunn til å gripe inn, sier han til TV 2 Nettavisen.

De økonomiske utslagene må være så store at stabiliteten i samfunnet rokkes, før tvungen lønnsnemnd kommer på tale.

- Tvungen lønnsnemnd kan også være akseptabelt dersom de økonomiske konsekvensene blir så store at stabiliteten i samfunnet kan rokkes ved. Det skal altså svært mye til. Tidligere inngripner i konflikter i oljesektoren har vært begrunnet i at konfliktene ville få svært store samfunnsmessige konsekvenser, både økonomisk og i forhold til Norges troverdighet som en stabil leverandør av olje og gass. Disse inngrepene har regelmessig blitt kritisert av både ILOs og Europarådets overvåkningsorganer, sier Jenssen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere