RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Personlig tragedie og stor belastning

Sist oppdatert:
Forsvareren for den innsidetiltalte tidligere DnB-megleren beskriver saken som en personlig tragedie og stor belastning for sin klient.

Mandag startet rettssaken mot den tidligere DnB-megleren Jan Thomassen, som er tiltalt medvirkning til brudd på meldeplikten og for å ha spredt innsideinformasjon i forkant av et omfattende innsidekjøp i Tomra. Eks-megleren nektet straffskyld på alle punkter i tiltalen.

- Thomassen har vært megler i 27 år og har plettfri vandel som megler. Denne saken har resultert i at Thomassen ble avskjediget i DnB, til tross for at DnB i første fase kjempet med nebb og klør mot saksframstillingen. Han har lett etter arbeid siden juni 2002 og går på ledighetstrygd. Når man har en slik uavklart tiltale hengende over seg, så er det umulig å få jobb i denne bransjen, sa advokat Arne Os i sitt innledningsforedrag i Oslo tingrett.

Han sa Thomassen ville avslutte saken gjennom å vedta et forelegg, men Økokrim nektet.

Som TV 2 Nettavisen meldte 18. mars i år, har Økokrim bestemt seg for å ta ut tiltale mot tidligere aksjemegler Jan Thomassen i den såkalte Tomra-saken. Thomassen nektet straffskyld på alle punkter da retssaken mot ham ble innledet i Oslo tingrett mandag klokka 9.

Ringte egne kunder

Det var august 2001 megleren mottok en kjøpsordre på 800.000 Tomra-aksjer fra primærinnsidere i selskapet. Da markedet fikk melding om denne transaksjonen, steg kursen på Tomra-aksjer brått med 10 prosent.

Kort tid før børsmeldingen fra Tomra gikk ut, hadde megleren samtaler med flere av sine beste kunder. I disse samtalene rådet han kundene til å kjøpe Tomra-aksjer, hevder Økokrim.

”Hvis du kjøper et annet sted¿så kanskje du burde kjøpt noen pante-aksjer”, sier Thomassen blant annet, ifølge lydbåndopptak fra meglerbordet.

Første gang

Å tilskynde andre til å handle i aksjer mens man har innsideopplysninger er straffbart på linje med innsidehandel etter verdipapirhandelloven § 2-1, går det fram av tiltalen som er signert førstestatsadvokat i Økokrim, Trond Eirik Schea. Tiltalepunktet har en strafferamme på seks års fengsel.

Det er første gang i Norge en megler blir straffeforfulgt for denne innsidebestemmelsen, ifølge Schea.

Tidligere finansdirektør i Tomra, Helge Nerland, ble tidligere i år dømt til å betale 50.000 kroner i bot for å ha unnlatt å melde fra i tide da han og andre Tomra-topper kjøpte Tomra-aksjene.

TV 2 Nettavisen følger den innledende delen av rettssaken, og kommer tilbake med mer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere