RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Privatisering øker risiko for strømbrudd

Foto: Bård Ove Molberg (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Privatisering av kraftsektoren øker risikoen for massive strømbrudd. Det mener Kåre Willoch, som ledet det såkalte Sårbarhetsutvalget.

Uttalelsene kommer etter strømbruddene som herjet i Sverige og Danmark tirsdag.Willoch sier til Dagsavisen at han har en følelse av at det samme kan skje også her i landet.

– Det er et problem i forbindelse med privatisering av kraftforsyningen at risikoen blir undervurdert. Derfor bør man vurdere å innføre en langt strengere erstatningsplikt for kraftselskapene, sier Willoch.

Han påpeker at det kan være lønnsomt for en kraftleverandør å unnlate å oppgradere sitt ledningsnett fordi tapet ved et strømbrudd vil være begrenset. Men hvis selskapene stilles overfor erstatningskrav som kan true selskapenes eksistens ved et strømbrudd, vil ingen unnlate å oppgradere nettet sitt.

Willoch ledet det såkalte Sårbarhetsutvalget som avga innstilling for tre år siden. Utvalget vurderte faren for store katastrofer, terrorangrep osv. mot Norge, og kom med forslag for å bedre sikkerheten. Kraftforsyningen var en av sektorene utvalget tok for seg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere