RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Problemet er at Norge går så det griner

Sist oppdatert:

Tirsdag legger regjeringen og finansminister Sigbjørn Johnsen frem revidert nasjonalbudsjett.

Her legger Johnsen frem et budsjett der det brukes 125 milliarder oljekroner, noe som er 28 milliarder kroner mindre enn hva handlingsregelen tilsier.

Følg revidert budsjett direkte her:

Det betyr at regjeringen nå vil bruke like mange oljemilliarder som de anslo i Statsbudsjettet. Forskjellen er imidlertid at oljefondet har vokst i størrelse siden oktober, noe som gjør at det som da var 26 milliarder kroner mindre nå har blitt til 28 milliarder.

Men i praksis vil budsjettet være noe ekspansivt.

- Budsjettet vil stimulere litt mer enn det opprinnelige budsjettet, fordi man ikke rakk å bruke opp alle pengene i fjor. Man brukte rundt fem milliarder kroner mindre, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen Swedbank First Securities til Nettavisen NA24.

- Verre utenom oljen
I Statsbudsjettet la regjeringen opp til en vekst på 2,9 prosent i brutto nasjonalprodukt (BNP) for Fastlands-Norge. Når budsjettet nå revideres, anslår regjeringen at veksten vil bli 2,6 prosent.

Regjeringen legger til grunn at arbeidsledigheten vil holde seg stabil på rundt 3,5 prosent ledighet, og at sysselsettingen vil øke med mellom 30.000 til 35. 000 personer hvert år i 2013 og 2014.

- Bruken av oljepenger øker med 20 milliarder kroner i 2013 enn i fjor. Til tross for det ligger man nesten 30 milliarder under handlingsregelen. Siden regjeringen er urolig for veksten i Norge så er ikke det nødvendigvis galt, sier Andreassen.

For å bruke pengene som samler seg opp i fondet har politikerne vedtatt den såkalte handlingsregelen. Den går på at man hvert år kan bruke fondets forventede realavkastning på fire prosent (altså avkastning fratrukket inflasjon) over statsbudsjettet.

Tanken er at man i gode tider skal bruke mindre og i dårlige tider mer. Ved å bruke 125 milliarder kroner benyttes 3,3 prosent av anslått kapital i fondet.

Andreassen tror imidlertid at det endelig regnskapet vil vise et forbruk som er mindre 125 milliarder.

- Gjør regjeringen nok for å stimulere næringslivet i Fastlands-økonomien?

- Problemet til regjeringen er at næringslivet går så det griner. Vi har lav arbeidsledighet og produktiviteten i næringslivet er bra. Så hva er egentlig problemet i dag? spør Andreassen.

Han tror ikke at de Norge trenger en mer ekspansiv pengepolitikk enn vi har, men at tidene kan snu.

- Jeg tror det kommer dager hvor man vil trenge mer pengebruk. Det er et press på råvareprisene og vi har et høyt kostnadsnivå.

- Når tror du behovet vil komme?

- Det kan komme i 2014 allerede, men jeg tror det er lite sannsynlig.

Les også: - Det er skuffende

Utgiftene øker
Men selv om det brukes mindre og veksten anslås trangere vil budsjettet vise at de norske politikerne befinner seg i en fantastisk posisjon sammenlignet med sine kolleger i de aller fleste land. Grunnen er selvfølgelig at oljemilliardene renner inn i kassen.

I år er den netto kontantstrømmen fra petroleumsvirksomheten anslått til nærmere 348 milliarder kroner. Av kontantstrømmen utgjør skatter og avgifter om lag 213 milliarder kroner, mens netto kontantstrøm fra statens direkte økonomiske engasjement (SDØE) er beregnet til om lag 121 milliarder kroner. Foreslått utbytte fra Statoil er i overkant av 14 milliarder kroner.

De siste årene har de hatt råd til nesten alt, noe også utgiftssiden har vist - da den har steget kraftig.

Noe den også fortsetter med.

Statens utgifter anslås til å vokse med 3,4 prosent reelt i år, mens den nominelle veksten i statsbudsjettets utgifter er på 6,5 prosent.

Og tradisjonen tro lakk de folkevalgte informasjon på bauger og kanter før budsjettet kom.

Endrer skatteregler
På søndag, midt under Høyres landsmøte, troppet Johnsen og Stoltenberg opp og lanserte planer om nye skatteregler.
* Regjeringen foreslår å redusere oljeindustriens avskrivninger med 3 milliarder kroner. Norsk fastlandsindustri får tilsvarende i skattelettelser.
* Oljeindustrien vil få en skatteøkning på 70 milliarder kroner fra 2013 til 2050. Det tilsvarer ifølge regjeringen et årlig beløp på i underkant av 3 milliarder kroner.
* Selskapsskatten og skatten for næringsinntekt reduseres fra 28 til 27 prosent, noe som er beregnet til en årlig kostnad på omtrent 3 milliarder kroner.
* Formuesskatten økes for sekundærboliger og næringseiendom fra 50 prosent til 60 prosent av anslått markedsverdi. Dette skal gi staten økte inntekter på omtrent 500 millioner kroner.
* Bedriftenes mulighet til avskrivninger ved investeringer i maskiner og lignende økes fra dagens 20 prosent til 30 prosent første året. Den økonomiske fordelen er beregnet til omtrent 400 millioner kroner årlig.
* SkatteFUNN-ordningen økes med 100 millioner kroner. SkatteFUNN er en skattefradragsordning der bedrifter kan søke om redusert skatt på investering i forskning og teknologiutvikling. Bedriftene vil ha krav på fradraget forutsatt at vilkårene er oppfylt og prosjektet godkjent av Norges forskningsråd.
* Regjeringen vil senke friinntektssatsene ved petroleumsinvesteringer fra 7,5 til 5,5 prosent per år.

Tirsdag har det så kommet en rekke nye lekkasjer.

Øker vrakpanten
Regjeringen øker vrakpanten med 500 kroner fra 1. juli.

Dette er tredje året på rad at vrakpanten økes med 500 kroner. Vrakpanten blir nå 3.000 kroner per bil, noe som er en dobling siden 2011.

Hevingen skjer i forbindelse med revidert budsjett tirsdag, der det også opplyses at engangsavgiften for hybridbiler med oppladbart batteri går ned.

Det skjer gjennom vektfradraget som økes fra 10 til 15 prosent. Oppladbare hybridbiler har nemlig tyngre batteri enn de vanlige hybridbilene, men gir samtidig lavere CO2-utslipp.

Mer til barnevernet
Regjeringen vil øke bevilgningen til det statlige barnevernet i revidert statsbudsjett.

Ekstrapotten er på 174 millioner kroner.

I fjor mottok om lag 52.000 barn og unge tiltak fra barnevernet.

Mer til 22. juli-kostnader
Utgiftene etter terrorangrepet 22. juli er fortsatt betydelige. Regjeringen foreslår derfor en ekstrabevilgning på 416 millioner kroner i revidert statsbudsjett.

Ekstrabevilgningene skal blant annet brukes til arbeidet med økt sikring av departementene og til husleieutgiftene som departementene betaler for erstatningslokalene som er tatt i bruk.

Mer til Jernbaneverket
Regjeringen foreslår i det reviderte statsbudsjettet å øke bevilgningene til Jernbaneverket med 329 millioner kroner. Dermed blir NSB og Jernbaneverket bønnhørt.

Den nye potten i revidert statsbudsjett skal ifølge regjeringen brukes til brannsikring av Oslotunnelen og tiltak på Ofotbanen i Nordland.

Både NSB og Jernbaneverket har tidligere etterlyst flere midler til vedlikehold, ikke minst etter at Nasjonal Transportplan ble lagt fram i april.

Skal ta flere svenskesmuglere
Trailerkø fra tollstasjonen og helt ut på E6 på Svinesund skal bli et sjeldnere syn, håper regjeringen.

Toll- og avgiftsetaten får 20 millioner kroner ekstra i revidert budsjett for å utvide antall biloppstillingsplasser ved Svinesund grensekontrollstasjon. I tillegg skal et nytt bomsystem på området sørge for bedre orden på trafikken.

Grensekontrollen skal også styrkes ved at det er satt av penger til å sette ut flere elektroniske kameraer på landeveis grenseoverganger.

Fakta:
* Regjeringen bruker 28 milliarder kroner mindre enn det handlingsregelen tilsier, 125 milliarder kroner, eller 3,3 prosent av anslått kapital i oljefondet.
* Statsbudsjettets utgifter anslås til å vokse med 3,4 prosent reelt i år, mens den nominelle veksten i statsbudsjettets utgifter er på 6,5 prosent.
* Før jul la regjeringen opp til en vekst på 2,9 prosent i brutto nasjonalprodukt, nå anslås veksten til 2,6 prosent.
* Det foreslås 750 millioner kroner til en tiltakspakke for skogsektoren.
* Bevilgningene til Jernbaneverket øker med 329 millioner kroner.
* Det foreslås 416 millioner kroner ekstra til utgifter etter 22. juli-angrepene.
* Selskapsskatten senkes fra 28 prosent til 27 prosent.
* Den effektive skattesatsen heves for oljeselskapene.
* 70 millioner kroner ekstra bevilges for å få fortgang i IKT-arbeidet ved sykehusene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere