RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Raskere oppgang enn ventet

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
Sist oppdatert:
Finansminister Per-Kristian Foss er fornøyd med utviklingen i norsk økonomi. Arbeidsledigheten er på vei ned og optimismen er på vei tilbake. Men fortsatt er det skjær i sjøen.

Ved fremleggelsen av revidert nasjonalbudsjett 2004 påpekte finansministeren at budsjettet er realistisk, og at kuttene blir foretatt der de gjør minst skade.

- Det er alltid problematisk å kutte midt i et år. Enkelte poster er juridisk bundet opp eller allerede delt ut. Vi har konsentrert oss om kutt i overføringsordningene, der de smerter minst, sa Foss under en pressekonferanse tirsdag.

Foss poengterte at utgiftene til helse, sykehus, rusomsorg og politi øker, noe Stortinget bør være positive til.

Men han ser likevel for seg diskusjoner. Finansministeren venter at budsjettet vil som alltid provosere enkelte, og han ser frem til forslag fra ulike grupperinger om andre kutt.

Vellykket ekspansiv pengepolitikk

Mange viktige faktorer har endret seg siden Nasjonalbudsjettet 2004 ble lagt frem. I revidert budsjett heter det at en ekspansiv pengepolitikk har bidratt til at oppgangen i norsk økonomi har kommet raskere enn ventet.

Den internasjonale veksten har tatt seg opp, og signalene fra blant annet USA og Storbritannia er gode.

Lave renter simulerer både norsk og utenlandsk etterspørsel, og det private forbruket har tatt seg opp. Den norske renten er rekordlav, og det ventes en lav rente lenge. Kronen har svekket seg rundt åtte prosent siden desember 2002, da Norges Bank begynte å kutte renten. Optimismen er økende i både bedriftene og husholdningene.

Boligprisene har steget markert, og boligbyggingen viser tegn til oppgang.

Trenden for arbeidsledigheten er klart nedadgående, men en videre nedgang kan være en utfordring for Regjeringen Bondevik.

- Utviklingen i arbeidsledigheten går i riktig retning. Men den internasjonale konkurransen er hardere, og vi ser nye utfordringer på hjemmemarkedet og eksportmarkedet. Det blir tøffere å få sysselsettingen opp nå enn tidligere, mente finansministeren, som på ingen måte ville svartmale situasjonen.

Kraftig vekst i trygdeutgiftene

Men på den andre siden har det vært sterk vekst i trygdeutgiftene, til uføre- og sykepengeutbetalinger.

Utgiftene til Folketrygden har steget med nesten 21 milliarder kroner de siste to årene, og stadig flere nordmenn har trygd som sin viktigste inntektskilde.

- Det er et sykdomstegn at vi som er et av de land med høyest levestandard og lavest arbeidsledighet har så mange uføretrygdede, påpekte Foss.

Selv om den internasjonale utviklingen stort sett er god, bremser Tyskland og Italia opp i euroområdet. Men oppsvinget i amerikansk og asiatisk økonomi ventes å gi stimulanser til høyere vekst også i euroområdet fremover.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere