RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Reinspikka korrupsjon

Sist oppdatert:
Jens Ulltveit-Moe skal ha mottatt en faks om Iran-saken allerede i 1998. Selv benekter NHO-presidenten at han ble orientert. Trygve Hegnar sier han oppfatter saken som reinspikka korrupsjon.

Allerede i 1998 skal Jens Ulltveit-Moe ha fått en kopi med informasjon om krangelen med en konsulent i etterkant av Iran-problemene.

I faksen orienterte toppsjef Jarle Roth i Umoe Schat-Harding om problemer knyttet til Iran-saken, skriver VG.

Oppgjøret for livbåtene på nesten 976.000 dollar var da kommet fra Iran, og det Roth har kalt "returkommisjonen" på over 175.000 dollar var sendt tilbake.

I forbindelse med en pengekrangel som oppsto mellom Umoe Schat-Harding og den eksiliranske konsulenten som hjalp Umoe Schat-Harding med å få oppgjøret, sendte Jarle Roth en faks til konsulenten. I telefaksen står det at kopi er sendt til både Jens Ulltveit-Moe og styreleder Agnar Gravdal.

Benekter kjennskap
Ulltveit-Moe benekter overfor VG at han kjenner til faksen. Overfor NRK opplyste Ulltveit-Moe i går at det ikke vil være aktuelt å trekke seg fra sin posisjon som NHO-president.

ULLTVEIT-MOE-SAKEN

- Umoes datterselskap Schat-Harding inngikk en avtale om å levere ni livbåter til de iranske oljeselskapet IOEC i 1996.

- Livbåtene ble levert, men ble delvis ødelagt under transporten. IOEC nekter å betale hele beløpet.

- Schat-Harding forsøker å løse saken ved å tilby ti prosent rabatt. Dette godtar ikke iranerne.

- Umoe-ledelsen benytter et lite konsulentselskap ledet av en eksiliraner til å løse saken.

- Det oppnås enighet om at over 175.000 dollar skal sendes til kontoer disponert av mektige iranere.

- Det er selvsagt ikke greit med en millionutbetaling for å få ordnet opp i sakene, men her var det spørsmål om å betale tilbake penger fordi det var skader på livbåtene. Så vidt jeg kan se må det være helt greit, kommenterte Ulltveit-Moe.

Jens Ulltveit-Moe orienterte olje- og energiminister Einar Steensnæs (KrF) om Iran-saken torsdag.

– Jeg orienterte ham om saken, og sa at jeg ikke kjente til det som er skjedd. Jeg orienterte også Steensnæs om at jeg vil holde en pressekonferanse onsdag etter at jeg er kommet tilbake til Norge og har satt meg inn i saken, forteller Jens Ulltveit-Moe til VG.

- Reinspikka korrupsjon
Kapital-redaktør Trygve Hegnar er nådeløs mot NHO-president Jens Ulltveit-Moe og Umoe.

– Jeg er sjokkert ut fra det jeg har lest i VG. Det virker som de har smurt og bestukket for å få penger tilbake. For meg virker dette som reinspikka korrupsjon. For å være stygg, så forstår jeg bedre nå hans merkelige uttalelser i forbindelse med Statoil-saken, sier Trygve Hegnar.

Ulltveit-Moe gikk i september ut i TV 2 Nettavisen og ga sin fulle støtte til Statoil-sjef Olav Fjell. Samtidig påpekte han at grensene for korrupsjon ikke nødvendigvis er de samme i utlandet, som de er i Norge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere