RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Rekordlav rente i to år

Sist oppdatert:
I fjor høst var sjeføkonom Jan Andreassen alene om å gjette på flere rentekutt. Nå er han sikker på at vi får beholde den rekordlave renta i hele to år. I dag setter sentralbanksjefen trolig ned renta ytterligere.

- Vi får et rentekutt til 2,0 prosent onsdag, og den rentesatsen får vi beholde ut 2005, sier Andreassen til TV 2 Nettavisen.

I oktober i fjor vakte det oppsikt da sjeføkonomen i Terra Fonds gikk ut med spådommer om ytterligere rentekutt i sine analyser. Et samlet analytikerkorps var da enig om at sentralbanksjef Svein Gjedrem hadde gjort seg ferdig med rentereduksjonene.

I desember tok imidlertid sentralbanksjefen de aller fleste på senga ved å senke renta nok en gang. Onsdag ettermiddag møtes hovedstyret i Norges Bank til årets første rentemøte. Nå er de aller fleste enige i at Gjedrem kunngjør nok en rentereduksjon.

- Norges Bank har signalisert og markedet har priset fullt inn et kutt på et kvart prosentpoeng. Jeg tør ikke utelukke at det kan komme mer, men jeg tror og håper at de gir seg på 2,0 prosent, sier Andreassen.

- Lav rente i to år
2,0 prosent vil være den laveste rentesatsen Norge har opplevd siden andre verdenskrig. Men mens de fleste venter at gleden over den lave renta blir kortvarig, står Andreassen hårdnakket på spådommen om at Gjedrem vil holde renta lavt i lang tid fremover.

- Norges Bank er trengt opp i et hjørne. Vareprisene er fallende i Asia, Amerika og Europa. Den lave inflasjonen blant våre handelspartnere, kanskje særlig fra de europeiske landene, vil gjøre det svært vanskelig å sette opp renta de neste to årene, sier Andreassen.

Han tror samtidig at det vil komme rentereduksjoner fra sentralbankene både i Sverige, Danmark og EU i løpet av året, som igjen vil gjøre det vanskelig for Norges Bank å sette opp styringsrenta.

- Overdreven frykt
I fjor måtte Gjedrem tåle kritikk for å ha vært for sen med å senke renta. Nå har de kritiske røstene dreid seg rundt bekymringen over at Norges Bank tar for kraftig i. I forrige uke uttalte Kredittilsynet at de fryktet at den lave renta på sikt kunne føre til kraftige fall i boligprisene, i går sendte Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) ut en melding der de advarer Gjedrem mot flere rentekutt.

Andreassen tror ikke Norges Bank tar seg vann over ørene med de siste to rentenedsettelsene.

- Så langt er ikke hensynet til konjunkturene et tilstrekkelig argument for å styre klar av rentekutt. Den samlede kredittvekst og detaljomsetningen er moderat, og alt tyder på at vi får beskjedne lønnstillegg i år. Hovedproblemet er gjeldsutviklingen, tre, fire eller fem år frem i tid. Faren er at folk låner for mye i håp om vedvarende høy lønnsvekst, sier han.

Flat rente ut året
Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken deler Andreassens oppfatning om at renta vil holde seg lav det kommende året.

- Jeg vil ikke kommentere hva som kan skje i 2005, men jeg er rimelig sikker på at vi får et rentekutt i dag, og at vi deretter får en stabil rente på 2,0 prosent ut året, sier Mork til TV 2 Nettavisen.

- God grunn til å ønske prisstabilitet
Mork mener samtidig at diskusjonen om Norges Banks mandat har sporet av. Risikoen ved ytterligere rentekutt er overdrevet, fremhever han.

- Det minner litt om en formynderstat når det argumenteres at folk vil låne for mye i en falsk tro på at rentene vil holde seg lave i all fremtid. Det er videre gode grunner til å ønske seg prisstabilitet, og dermed beholde fokuset på inflasjonsmålet, sier Mork.

- Vi har begynt å få opp øynene for de skadevirkninger en uforutsigbar prisutvikling kan ha for effektiviteten på tilbudssiden i økonomien, sier han videre.

En rundspørring TDN Finans foretok forrige uke viser at ti av 12 analysehus venter en eller flere renteøkninger i løpet av året. Sju av de ti tror at renta kan komme så høyt som 3,0 prosent innen neste årsskifte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere