RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Aas, Erlend (SCANPIX)

- Renta er for lav

Sist oppdatert:
Senterpartiets Per Olaf Lundteigen er en av de få som ikke jubler over det siste rentekuttet i Norges Bank.

– De ekstremt lave rentene vi nå ser er ikke sunt. Prisen på penger er allerede for lav, sier Lundteigen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Han advarer mot nye rentekutt.

Gratis å låne

Lundteigen viser til at realrenten – de virkelige renteutgiftene etter at skattefordelen (28 prosent) og prisstigningen (1,9 prosent) er trukket fra – nå gjør det så å si gratis å låne penger.

– Men dermed kan jo folk som sliter med store lån juble – hvorfor er ikke det sunt?

– Fordi vi lever i en kapitalistisk økonomi der det er viktig at det er en pris på kapital. Hvis det blir gratis å låne penger, får vi et overforbruk av kapital. Det fører i sin tur til at det blir for kostbart å spare, noe som igjen betyr at bankene tappes for midler til å låne videre ut. Det sier seg selv at en slik utvikling må være grunnleggende usunn. Det har vi jo nå sett, forklarer Lundteigen.

Minrente: Bytt bank og spar minst 5000 kroner

Han minner om at dagens gjeldsnivå er ekstremt høyt. Nå er det på tide å gjenoppfriske en kultur som lærer de unge opp i gamle dyder som sparsommelighet og å sette tæring etter næring, mener han.

En viktig årsak til den finanskrisen verden nå er inne i er nettopp at for mange mennesker har levd for mye på forskudd i for lang tid. Derfor er det betydelig fare for at en ekstrem lavrentepolitikk bare vil forlenge krisen og skape fare for at det kan oppstå nye finansbobler, advarer Lundteigen.

Spar penger med Nettavisen:
Minstrøm: Bytt strømleverandør og spar tusener.
Minrente: Bytt bank og spar minst 5.000 kroner i året.
Meglerguiden: Finn billigst og best boligmegler.
Mittoppdrag: Få tilbud fra håndtverkere

Hindre sterk krone

Det eneste gode argumentet Senterpartiets finanspolitiske talsmann ser for å holde renta lav er å hindre at krona styrker seg for mye i verdi i forhold til andre lands valutaer. For hvis krona blir for sterk, blir norske varer for dyre å selge til utlandet. Dermed får norsk eksportindustri enda større problemer, slik at mange arbeidsplasser ryker, påpeker han.

– Men her mener jeg Norges Bank har muskler nok til å holde kronekursen på et rimelig og akseptabelt nivå, uten å kjøre renta helt i bunn, presiserer Lundteigen.

Han mener dette er helt i samsvar med det mandat sentralbanken skal styre etter i pengepolitikken. Dette mandatet slår klart fast at det ikke bare er prisstigningsmålet som skal være retningsgivende, men også hensynet til valutakursutviklingen.

Vei ut av krisen

– Hva er da hovedveien ut av den økonomiske krisen – slik du ser det?

– Veien går gjennom en ny næringspolitikk, med en kraftfull omlegging i retning av fornybar energi og miljøorientert produksjon. Ikke minst må Innovasjon Norge utstyres med de virkemidlene som er nødvendige for å bli en virkelig drivkraft i en slik omlegging, sier Per Olaf Lundteigen.

(ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere