RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Renta skal videre ned

Foto: Thomas Bjørnflaten (Scanpix)
Sist oppdatert:
De fleste ekspertene er enige om at renta skal videre ned. Nå kan renta falle ned på 1-tallet, og neste kutt kan komme allerede i januar.

Renteekspertene var sikre på at rentebunnen var nådd på 2,5 prosent i september, med dagens rentekutt til 2,25 prosent må de aller fleste revidere prognosene.

For samtidig som Gjedrem presenterte rentekutt, åpner han for videre nedsettelser ved at grunnholdningen settes til såkalt ”easing bias”. På godt norsk betyr det at det mest sannsynlige nå er et ytterligere rentekutt.

- Her kommer det mer
- Her kommer det til å komme mer. Ellers ville de holdt grunnholdningen på nøytral, sier sjeføkonom Nils Terje Furunes i Gjensidige NOR, til TV 2 Nettavisen.

- Norges Bank begynner å bli redd for at de ikke skal få opp inflasjonen. Det siste året har de kuttet renta med 4,75 prosentpoeng, og krona har svekket seg med rundt 10 prosent, men likevel har prisstigningen falt. Marerittet er om det nå fester seg lave inflasjonsforventninger gjennom lønnsoppgjørene, da vil de ikke ha sjanse til å få opp prisveksten, sier han videre.

Furunes tror på et liknende kutt over nyåret, slik at renta ender ned på 2 prosent.

Ned til 1,75 prosent
Nordea Markets var en av de få som ventet en lavere rente i 2004. Men også vurderer nå mulighetene for en rente under 2 prosent.

- Vi hadde ventet kutt i renta ned til 2 prosent, det tror vi også vil skje. Enten ved et kutt på 0,25 prosentpoeng i januar, eller senere. Samtidig kan vi nå ikke utelukke at det faller videre, kanskje til 1,75 prosent, sier sjefanalytiker Erik Bruce til TV 2 Nettavisen.

Han forsvarer samtidig beslutningen om å kutte renta.

- Alle hadde ventet at inflasjonen skulle tikke oppover, og det er tross alt det som er det operative målet for pengepolitikken, sier Bruce.

Tror bunnen er nådd
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities svarer telefonen torsdag ved å si ”bom, bom, bom – jeg har aldri bommet så mye i mitt liv”.

- Det er åpenbart at Norges Bank bekymrer seg langt mer for prisveksten og kronekursen enn hva jeg gjør. Det er klare tegn på at norsk økonomi trekker i rett retning. Hvis de oppfatter kronekursen som et så stort problem, så burde de heller gjort noe med dette direkte, sier han.

Nå tror og håper han at rentebunnen er nådd.

- Jeg tror de vil vente og se. Det nye styret som kommer inn i Norges Bank nå trenger å trekke pusten før de setter ned. Og det gjør de i en økonomi som viser klare tegn til oppgang. Jeg håper og tror at prisveksten og kronekursen vil trekke i rett retning i løpet av de kommende månedene, sier Andreassen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere