RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Renten skal fortsatt ned

Sist oppdatert:
Den norske kronen har stabilisert seg etter et kraftig fall tirsdag. Renten skal fortsatt ned, tror de fleste ekspertene.

Etter et kraftig fall tirsdag, ligger den norske kronen på sitt laveste nivå mot euro på halvannet år. Forventninger om et nytt rentekutt i januar, er blant årsakene til kronesvekkelsen den siste tiden, mener aktører TDN Finans har snakket med.

Så kraftige bevegelser i kronen som man hadde tirsdag, skjer bare noen få ganger i året.

”Med bakgrunn i vurderinger rundt renten, solgte utenlandske aktører i går morges kroner. I et svært følsomt marked ga dette betydelige utslag, " heter det i en rapport fra Gjensidige Nor.

Svake detaljomsetningstall bidrar også til å svekke kronen. Likevel har markedsaktørene fortsatt tro på rentekutt. Gjensidige NOR tror ikke den siste svekkelsen er tilstrekkelig til å hindre et nytt kutt.

Tror fortsatt på kutt

Sjefeøkonom Jan Andreassen i Terra Fonds mener det fortsatt ligger an til et rentekutt.

- Vi mener dagens kronekurs er forenlig med fortsatt behov for nytt rentekutt. Det er imidlertid viktig hvor raskt kronen endrer seg. Hvis den fortsetter å svekke seg i dagene fremover, vil det kunne påvirke rentesettingen. Men man skal huske på at inflasjonen fortsatt er lavere enn sentralbanken har forutsatt i sine prognoser, sier Andreassen til Dagens Næringsliv.

Heller ikke sjeføkonom Øystein Dørum i DnB tror rentekuttet blir droppet på grunn av kronesvekkelsen.

- En svekket kronekurs er den raskeste måten å øke inflasjonen på. Fortsetter kronen å svekke seg i denne størrelsesorden, kan Norges Bank komme til å skrinlegge rentekuttet. Men det kommer antagelig ikke til å skje, sier Dørum.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere