RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Rentestopp fra Norges Bank

Sist oppdatert:
Renten øker neppe på dagens rentemøte. Men du trenger ikke juble av den grunn.

Det er seks uker siden forrige rentemøte i Norges Bank, og dermed er det nok en gang duket for at de høye herrer i sentralbankens hovedstyre samler sine kloke hoder for å diskutere hva de skal gjøre med styringsrenten.

Svaret får du klokken 14, men allerede nå kan vi avsløre utfallet. Renten holdes i ro på 5,75 prosent. Det sier alle de åtte ekspertene Nettavisen har snakket med.

Se alle ekspertenes spådommer om rentefremtiden nederst.

Vanligvis ville det vært en gladnyhet for alle låntagere med flytende rente, men det siste året har bankenes utlånsrente blitt mer og mer løsrevet fra styringsrenten.

Pengemarkedsrenten bestemmer
Nå er det renten som betales bankene i mellom som bestemmer mest, den såkalte pengemarkedsrenten.

Tidligere var denne nært knyttet til Norges Banks styringsrente, men finans- og kredittkrisen har ført til at pengemarkedsrenten har skutt i været uavhengig av styringsrenten.

Det igjen har ført til hyppigere renteøkninger fra bankenes side enn fra sentralbanken. Senest i forrige og denne uken varslet så godt som alle de største bankene i Norge at renten økes.

Boliglånet blir dyrere
Dermed hjelper det altså ikke stort for norske låntagere at Norges Bank velger å holde renten i ro. Boliglånet blir nå enda dyrere.

NY TJENESTE:
Nettavisen kutter boliglånet ditt (gratis)

Og det trenger ikke å stoppe der. Ekspertene sier at du må regne med enda flere renteøkninger utover høsten.

Les også:- Renta skal videre opp

Argumenter for høyere og lavere rente
Hva er det så Norges Bank ser på når de nå bestemmer den videre utviklingen til styringsrenten? Det finnes argumenter både for en renteøkning og en rentenedsettelse.

- Inflasjonen er høyere enn ventet og kronekursen har falt. Det trekker i retning av at renten heves, sa sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til Nettavisen for få dager siden.

Finanskrisen som har ridd de internasjonale markedene den siste tiden gjør imidlertid sitt til å balansere bildet.

- Kredittmarkedet har surnet til igjen, og som en følge øker nå bankene utlånsrenten. Dermed får vi en innstramning i kreditten uten hjelp fra Norges Bank, sa han.

Andreassen pekte også på at vi stadig ser klarere tegn til at veksten i Norge dempes, og i tillegg er det internasjonale vekstbildet enda mer usikkert enn bare for noen uker siden.

Les også:Flere ekspertuttalelser foran rentemøtet

Hva gjør Norges Bank fremover?
Den største spenningen på onsdagens rentemøte er hva Norges Bank vil indikere om fremtiden. Tidligere har sentralbanken anslått det til å være 50 prosent sjanse for en ny renteøkning før nyttår.

- Jeg regner med at Norges Bank vil signalisere at det er noe mer usikkerhet fremover. Ikke minst fordi bankene hever renten på egenhånd, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea til Nettavisen.

Nettopp de usikre tidene vi nå går gjennom gjør det ekstra vanskelig å spå om renten fremover.

- Hva renten vil ligge på fremover er veldig avhengig av hvordan utfallet av denne kreditt- og finanskrisen blir, sier Juel.

Dette tror ekspertene
Tabellen under viser at åtte av åtte eksperter tror på uendret styringsrente på dagens rentemøte. Dessuten viser den at de seks ekspertene som hadde bestemt seg da Nettavisen snakket med dem, tror renten også ved årsskiftet vil være uendret.

     
    Endring onsdag Årsskiftet
  Fokus 0 5,75
  First 0 5,75
  DnB Nor  0 5,75
  Handelsbanken 0  - 
  Storebrand 0 5,75
  SEB 0  - 
  Nordea 0 5,75
  Landsbanki 0 5,75

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere