RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ringnes trues ikke av Orkla-oppkjøp

(scanpix)
Sist oppdatert:
De ansatte i Ringnes kan puste ut. Det blir ikke større utvalg av importøl i norske butikkhyller til tross for milliardoppkjøpet i Tyskland, ifølge Orkla-ledelsen.

Carlsberg Breweries, som er eid av norske Orkla og danske Carlsberg, la tirsdag 9,1 milliarder kroner på bordet og annonserte kjøpet av tyske Holsten-Brauerei AG.

Satser på lokale merker

Oppkjøpet sikrer Carlsberg Breweries kontroll over en rekke store ølmerker i Tyskland. Likevel tror ikke informasjonsdirektør Ole Kristian Lunde i Orkla at det norske markedet vil bli oversvømt av tysk importøl.

- Strategien i Carlsberg Breweries er at vi satser på lokale merker i lokale markeder, og så har vi Carlsberg som et internasjonalt premium-merke, sier han til TV 2 Nettavisen

På sikt kan det bli aktuelt å vurdere import av Holsten eller andre Carsberg-kontrollerte ølmerker, men Lunde tror ikke det blir snakk om store volumer.

- Dette blir nisjeprodukter i større grad enn volumsalg, sier han.

- Arbeidsplasser ikke truet

De ansatte hos Carsberg Breweries-eide Ringnes har med andre ord lite å frykte, skal vi tro Orkla-ledelsen.

- Kjøpet i Tyskland påvirker ikke Ringnes i Norge. I Norge selges det i beskjeden grad importøl, det er Ringnes sine ølmerker som dominerer. Derfor får dette oppkjøpet neppe noen konsekvenser for arbeidsplassene, framholder Ole Kristian Lunde.

- Dette styrker vår posisjon som ledende i Nord-Europa. Vi er allerede markedsleder i Norden, dette en naturlig videreføring av den posisjonen, tilføyer han.

Danskene handler bayer i Tyskland

Administrerende direktør Jan Dragseth i Bibendum Retail, som importerer Becks og en lang rekke kjente ølmerker til Norge, tror den danske handelslekkasjen til Nord-Tyskland er en av hovedgrunnene til at Carlsberg Breweries kjøper Holsten.

- Ringnes har jo konkurrerende merker i Norge, Sverige og Danmark. Dette er mer en posisjonering i et stort tysk ølmarked, sier han til TV 2 Nettavisen.

Dragseth frykter med andre ord ikke økt konkurranse om ølkundene her til lands.

- Så vidt jeg vet er det ingen av Holsten-merkene som importeres til Norge. Holsten, som er et stort merke i Tyskland, er en rein pils, da begynner man å konkurrere med seg selv, påpeker han.

Vil over 75 prosent

Carlsberg Breweries har foreløpig sikret seg 51 prosent av aksjene i Holsten, og tilbyr seg å kjøpe ut de øvrige aksjonærene til samme pris. Forutsetningen er at den totale eierandelen kommer over 75 prosent.

- Å øke fra 51 til for eksempel 59 prosent har ikke så veldig mye for seg, understreker Ole Kristian Lunde.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere