RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Røkke-lån er ulovlige

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Lån på til sammen 3,5 milliarder kroner fra Enskilda Securities til Kjell Inge Røkkes selskaper, er ulovlige. Det sier avdelingsdirektør Eirik Bunæs i Kredittilsynet.

Etter å ha gransket lånene i flere måneder, tar Kredittilsynet nå bladet fra munnen. De mener at lånene fra Røkkes hoffmegler Enskilda Securities til Aker RGI-systemet er i strid med Verdipapirhandelloven. Aker RGI er hovedselskapet i Røkkes selskapssystem.

Strider mot forbud
- Det de har gjort, er i strid med forbudet mot kredittgiving, sier Bunæs til Dagens Næringsliv.

Bunæs sier at det er dyp uenighet mellom tilsynet og Enskilda Securities om hva lovverket tillater.

Sjefen for Enskilda Securities i Norge, Mads Syversen, sa tirsdag til TV 2 Nettavisen at lånet er en konstruksjon som er vanlig i utlandet, men at den er ny i Norge. Han fastholdt at Enskilda og deres advokater mener lånene tilfredsstiller lovens krav.

Bunæs ser det annerledes.

- Her er det snakk om produktutvikling. De har benyttet dette i det norske markedet, og synes å ha vært i den tro at dette kan passere, og så har vi kommet til noe annet, sier han.

Wikborg Rein-advokat Arne Didrik Kjørnæs, som representerer Enskilda Securities i saken, forholder seg taus til Bunæs' utspill.

- Vi ønsker ikke å gi noen kommentarer nå, sier advokat Kjørnæs til TV 2 Nettavisen.

Betrodd rådgiver
Mads Syversen leder Enskilda Securities i Norge – tidligere Orkla Finans og Orkla Enskilda Securities. Han har i en årrekke vært en av Røkkes mest betrodde rådgivere. Enskilda Securities toppsjef internasjonalt heter Tom Vidar Rygh, og sitter ved SE-Bankens hovedkontor i Stockholm.

Rygh har også hatt et nært forhold til Røkke gjennom mange år, blant annet som investeringsdirektør i Orkla.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere