RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Røkke løper fra samfunnsansvar

Redaktør Magne Lerø i Ukeavisen Ledelse tar et kraftig oppgjør med Kjell Røkke etter at Kværner kvittet seg med sine britiske pensjonsforpliktelser.

«Igjen har Kjell Inge Røkke skapt et inntrykk av at han opererer på kanten av lovverket når det gjelder å sikre egne økonomiske interesser», skriver redaktøren i dagens utgave av Ukeavisen Ledelse.

Han mener Kjell Inge Røkke, som selv er milliardær, ikke kan leve med at britiske arbeidere havner på sosialen mens de hevder at Røkke var den som stakk av med pensjonen deres.

Kvitt åket
Bakgrunnen for Lerøs lederartikkel er det mye omtalte salget av Kværners britiske problemengasjementer tidligere i år. Med salget, som skjedde for skarve ett pund, er Røkke endelig kvitt åket Kværner har drasset på siden det skjebnesvangre kjøpet av gigantiske Trafalgar House på midten av 90-tallet.

Salget omfattet forpliktelser på to milliarder kroner i framtidige pensjonsutbetalinger til over 30.000 pensjonister og 1700 nåværende ansatte i selskapet. De nye eierne kan ikke garantere for de framtidige utbetalingene, og protestene fra de ansatte vokser i styrke, ifølge Ukeavisen Ledelse.

- Skamme seg
Røkke har blitt beskyldt for å ha «timet» salget slik at han slapp unna disse forpliktelsene. Salget fant nemlig sted bare dager før en ny og strengere lov – The Pensions Act - om pensjonsforpliktelser trådte i kraft i England.

Tidligere direktør i Trafalgar House, Gael Lewis, sier til Aftenposten onsdag, at «min eneste agenda er å få aksjonærene i Kværner ASA, eller de nåværende eierne, til å skamme seg så mye at de garanterer for pensjonskassens finansiering også etter 2006».

Til Dagens Næringsliv onsdag sier talskvinne Serena Mitchell ved The Pensions Regulator i England, at det ikke er avgjørende om salget skjedde seks dager før loven ble innført. Hun hevder at myndighetene gjorde det klart da de lanserte den nye loven i april 2004, at den i realiteten ville gjelde fra samme dato, for nettopp å hindre transaksjoner med det formål å kvitte seg med pensjonsforpliktelsene.

Tynet småaksjonærer
Lerø viser til Røkkes kamp i rettsapparatet mot tidligere småaksjonærer. Dette gjelder selskapene Aker RGI, Aker Maritime og Norway Seafoods. Røkke har tidligere vist at han er villig til å gå mange seige runder før han betaler.

Lerø har imidlertid ingen forståelse for en slik strategi - ikke nå når Røkke og hans selskaper er restrukturert og har økonomisk fremgang.

«Nå er Røkkes pengebinge fylt opp, og Aker Kværner gjør det meget bra. Hvis vi ender i en situasjon der Røkke/Kværner er god for flerfoldige milliarder, men britiske pensjonister må gå på sosialen fordi de ikke får penger fra «gamle Kværner» som Kjell Inge Røkke en gang eide, da blir det virkelig grunn for å snakke om at man unndrar seg sitt samfunnsansvar», avslutter han.

De senere årene har man hatt en rekke pensjonsskandaler i England. Tusenvis av medlemmer i bedriftsfinansierte pensjonsordninger har mistet midlene de skulle leve av som følge av at pensjonskassene har manglet store beløp i forhold til sine forpliktelser. I 2004 kom den nye loven i England for å gi større sikkerhet for medlemmene. The Pensions Regulator ble opprettet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere