RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- SAS Braathens tar knekken på oss

Sist oppdatert:
Får SAS Braathens lov til å fortsette å selge råbillige flybilletter, vil Norwegian snart være historie, ifølge Norwegian-sjef Bjørn Kjos. Ny smell: Norwegian stuper på børsen

Norwegian-sjef Bjørn Kjos er ikke i tvil om hvorfor SAS Braathens nå tilbyr flybilletter til ned mot 323 kroner.

- Det eneste strategien de har er å bli kvitt Norwegian, tordner han.

Tror SAS Braathens vil bli kvitt Norwegian
Som TV 2 Nettavisen meldte torsdag i forrige uke, gransker Konkurransetilsynet SAS Braathens for ulovlig prisdumping i forbindelse med lavpriskampanjen som ble lansert 21. april.

Det er administrerende direktør Bjørn Kjos glad for. Får SAS Braathens lov til å fortsette med å prise flyreiser så lavt, vil Norwegian før eller siden bli presset ut, hevder han.

- Dette er en rein manøver for å kjøre Norwegian ut av banen. Skal man forsvare forbrukernes priser på lang sikt, kan ikke myndighetene tillate den type rovprising, sier Norwegian-sjefen til TV 2 Nettavisen.

Kjos er ikke i tvil om at SAS Braathens taper penger på å fly folk for 323 kroner mellom byer og tettsteder i Norge.

- De taper penger på hver eneste billett de selger, det er jeg helt overbevist om. De har ikke kostnadsevne til å bære så lave priser, fortsetter Kjos, som hevder at SAS Braathens har kostnader per tilbakelagt kilometer som er dobbelt så høye som Norwegians.

- Har ikke noe valg
Norwegian svarte på lavpriskampanjen fra SAS Braathens med å senke den laveste billettprisen til 198 kroner. Det taper selskapet penger på, men Norwegian har ikke noe annet valg enn å legge seg lavere enn SAS Braathens, ifølge Bjørn Kjos.

- Ingen selskaper kan fly for 198 kroner, men vi er nødt til å ligge under SAS Braathens når de har rundt 20 daglige avganger til for eksempel Trondheim, mens vi har sju-åtte. I tillegg har de aviser og servering og jeg vet ikke hva i rush-tida, påpeker han.

Tre kongedømmer i ryggen
Dersom Konkurransetilsynet ikke griper inn, vil Norwegians kasse sakte, men sikkert gå tom, tror Norwegian-sjefen. Han mener SAS nå forsøker seg på det samme som da Color Air og Braathens brakk ryggen for noen år siden.

- Hvis de får lov til det, vil de alltid kunne knekke enhver konkurrent. Det har de gjort tidligere også. De har en større kasse å ta av, og har dessuten tre kongedømmer i ryggen, påpeker Kjos.

- De sier det jo selv også. Da de lanserte den siste lavpriskampanjen, sa de at de skal vinne tilbake tapte markedsandeler. Siden de startet på 100 og nå har 86-87 prosent, betyr det vel at de skal tilbake til en monopolsituasjon, fortsetter Kjos.

Kjos vil ikke anslå hvor lenge Norwegian kan overleve dersom Konkurransetilsynet ikke foretar seg noe.

- I forbindelse med børsnoteringen gjorde vi en emisjon og fikk inn 250 millioner kroner, men ingen kan stå imot sånne. Braathens hadde mye mer kontanter i kassa da SAS begynte å kjøre mot dem, avslutter han.

Web-TV:Kan ta knekken på Norwegian (betalingstjeneste)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere