RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- SAS kan gå konkurs

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
- Dramatisk om selskapet med over 5.000 ansatte i Norge går konkurs, sier Trond Giske

Det har i lang tid blitt spekulert i at de ansatte må akseptere lønnskutt. Næringsminister Trond Giske sier nå at de også krever at ledelsen må kutte i sine egne betingelser.

- Ja, nå er det kjent at også konsernledelsen må ned i lønn. Vi mener at det er helt naturlig at sparingen og kostnadskutt blir tatt fra bunnen og helt til toppen. Så det er bra at også konsernledelsen også går ned i lønn. Så ser vi når sparepakken gjennomføres om det er tilstrekkelig, men det er også viktig for oss at det ikke bare er de vanlige ansatte som skal ta dette, men også dem på toppen, sier Giske.

Konsernsjef Rickard Gustafson sier at han selv aksepterer et kraftig kutt.

- Antallet sjefer skal reduseres og det blir kutt i lønningene. Jeg skal personlig kutte min lønn med 20 prosent.

Gustafson stresser også med at selskapet har dårlig tid for å unngå en konkurs. Giske bekrefter at kroken på døra er alternativet dersom sparetiltakene ikke gjennomføres.

- Ja, fra min side. Jeg tror jeg må henvise til konsernsjefen som sier at det er «last call» og om ikke disse sparebakkene gjennomføres, så er sjansen for at selskapet ikke kan videreføres stor. Så det er derfor vi setter som krav for hele kredittfasiliteten at sparepakkene gjennomføres, sier Giske.

- SAS sier de må ha bonusprogrammet tilbake. Men står dere fast på at det programmet får de ikke lov til å gjennomføre?

- Vi står fast som regjering på den vurderingen som finnes nå, sier Giske.

«Selg Alt Sammen»
Næringspolitisk talsmann, Harald T. Nesvik, i Fremskrittspartiet, mener at nok er nok for mer statlig kapital inn i SAS.

- Jeg er meget bekymret over den situasjonen som er oppstått rundt de delvis statseide flyselselskapet SAS. Det kan se ut, som om situasjonen har vært betydelig mer komplisert og alvorlig enn det en tidligere har kunnet få inntrykk av, sier Nesvik til Nettavisen NA24.

Han trekker videre fram at regjeringen har flere ganger de siste årene fått med seg stortingsflertallet på å skyte inn ny egenkapital som per dags dato langt overskrider de verdier som knytter seg til de 14,3 prosent av aksjene som Norge eier.

- Det selskapet trenger er en industriell eier som kan være med å snu selskapet i en helt nødvendig mer økonomisk bærekraftig retning. Det kan ikke lenger være slik at en skal bruke mer av skattebetalernes penger inn i dette selskapet, sier han.

Det er Imidlertid viktig for Nesvik at man må forsikre seg at rutenettet blir ivaretatt også i fremtiden gjennom gode og konkurransedyktige betingelser.

- Det er også på høy tid at næringsministeren nå redegjør for den norske posisjonen i selskapet og hvor alvorlig situasjonen er og har vært, sier han.

Trond Giske bekrefter at regjeringen vil kvitte seg med hele selskapet.

- Men det er litt vanskelig å spå hvor lang tid det tar. Det er avhengig av at SAS finner seg en god partner, en god kjøper, som kan videreføre selskapet på en god måte, sier næringsministeren.

Så langt har ikke Giske funnet en villig beiler.

- Det står ikke på oss. Hadde vi funnet en industriell eier, så hadde vi solgt.

- Kan fortsatt gå konkurs
Rickard Gustafson sier at de nå har fått sin siste mulighet til å snu seg rundt og at de har dårlig tid.

- Var konkurs et reelt alternativ?

- Det var en reell problemstilling, og det er det fortsatt om man ikke får på plass sparepakken, sier Giske.

Skulle SAS ende opp med å gå konkurs vil det skje veldig fort, noe som vil ramme flere tusen nordmenn.

- Det er dramatisk dersom selskapet, som frakter 50 prosent av norske passasjerer og som har over 5.000 ansatte i Norge, går konkurs.

Les også: Slik er krisepakken til SAS

Gunnar Stavrum: Kniven på strupen i SAS

Til Nettavisen NA24 i forbindelse med «Det Store intervjuet» i februar i år uttalte nærings- og handelsminister Trond Giske at det lå langt inne for staten å spytte mer penger inn i SAS.

LES ALT HVA GISKE SA HER:

LES HVA KONKURRENTENE MENER OM SAS HER:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere