RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- SAS vendte oss ryggen

(Foto: Bård O. Molberg /TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Ledelsen i SAS spilte på lag med de Braathens-ansatte i månedsvis før de plutselig snudde og favoriserte sine egne, sa LO-advokat Einar Engh (bildet) i tingretten.

LO-advokat Einar Engh representerer de 369 Braathens-ansatte som føler seg tråkket på av SAS-ledelsen i forbindelse med sammenslåingen av de to selskapene. Engh gikk knallhardt ut mot SAS-ledelsen da den svært omfattende arbeidsrettssaken tok til i Asker og Bærum tingrett tirsdag.

- Ingen vil miste jobben

I sitt innledningsforedrag la Engh fram styreprotokoller og andre relevante dokumenter som underbygger de Braathens-ansattes påstand om løftebrudd fra SAS-ledelsens side.

Da det i mai 2001 ble kjent for offentligheten at SAS planla å kjøpe Braathens, lovte daværende Braathens-sjef Arne A. Jensen at ingen ville miste jobben som en direkte følge av oppkjøpet.

Uttalelsen ble tatt vel imot av de ansatte.

- Dette er en måte på å trygge arbeidsplassene på. Braathens skal bestå som et selvstendig varemerke, og vi har fått en seriøs, skandinavisk eier, sa Lisbeth Eliasson, som er leder for Braathens Kabinforening, til TV 2 Nettavisen 23. mai 2001.

Planla kutt

Protokoller fra styremøter i månedene etter oppkjøpet, viste imidlertid at SAS-ledelsen planla et omfattende bemanningskutt for å styrke lønnsomheten i Norge. Ifølge advokat Engh argumenterte enkelte styrerepresentanter i SAS for at de SAS-ansatte måtte favoriseres, men dette ble avvist av konsernsjef Jørgen Lindegaard.

Advokat Engh framførte i retten at SAS-ledelsen holdt fast ved prinsippet om likebehandling helt fram til bemanningskuttene faktisk skulle gjennomføres våren 2002. Da snudde SAS-ledelsen på hælen, og favoriserte sine egne, ifølge advokaten.

- Løftebrudd

Etter en omfattende utredningsprosess foreslo SAS nemlig å opprette et helt nytt selskap, Scandinavian Ground Services (SGS), som skulle levere bakketjenester til både Braathens og SAS. I dette mente SAS det var begrenset behov for ansatte og utstyr fra Braathens; SAS trengte bare 250 Braathens-ansatte i tillegg til sine egne, ble det hevdet fra SAS-ledelsens side.

Forslaget ga SAS muligheten til å samordne bakketjenestene uten å følge arbeidsmiljølovens bestemmelser ved såkalt virksomhetsoverdragelse. I praksis betød det at de Braathens-ansatte fikk et dårligere stillingsvern enn det de var forespeilet.

De ansattes representanter i Braathens mente på sin side at SAS-utspillet innebar en forskjellsbehandling av medarbeiderne i SAS og Braathens, og reagerte med sjokk og vantro. Ansattrepresentantene beskydte SAS-ledelsen for et alvorlig løftebrudd, og nektet å akseptere forslaget.

Lindegaard skal forklare seg

Enden på visa ble at 369 av de Braathens-ansatte som ble rammet av kuttene, gikk til søksmål mot SAS. Advokat Engh mener at utfallet av denne saken vil få stor betydning for framtidige arbeidsrettstvister i Norge,

- Nesten en samlet fagbevegelse har reagert på denne samordningsprosessen, påpekte Engh i sitt innledningsforedrag.

Asker og Bærum tingrett har satt av tre uker til saken. Denne uka får begge parter slippe til med sine partsinnlegg. Først neste uke innledes vitneforklaringene. SAS-sjef Jørgen Lindegaard skal etter planen vitne mandag 8. september.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere