RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Selg aksjene før ferien

Sist oppdatert:
Analytikerne er samstemte. De neste månedene blir gode for investorene i aksjemarkedet. Men på lengre sikt er de usikre. Skal du være på den sikre siden er rådet: Selg før du drar på sommerferie.

Mars ble måneden da det snudde i aksjemarkedet etter lang tids oppgang. I 2003 steg hovedindeksen på Oslo Børs med nær 50 prosent, og i løpet av januar og februar la indeksen på seg ytterligere 18 prosent.

Fallet startet den 9. mars i mars. Siden det indeksen har falt med rundt syv prosent. Det store spørsmålet nå er selvsagt: Har dette vært en korreksjon, eller er det begynnelsen på en fallende trend?

- Sell in May

"Sell in May and go away", er et gammelt ordtak i aksjemarkedet. Det er tett opptil hva flere ledende analytikere synes å mene om aksjemarkedet den nærmeste tiden. Den første tiden vil markedet få drahjelp blant annet av gode tall for første kvartal fra selskapene, mener de.

Sjefstrateg Ivar Strompdal i ABG Sundal Collier er ”litt positiv” til markedet på veldig kort sikt. Men på litt lenger sikt er han mer skeptisk.

- Jeg tror første kvartals tallene som begynner å komme i april, vil bidra positivt. I tillegg vil utbytte-utbetalinger tilføre markedet likviditet etter at emisjoner og børsnoteringer har trukket ut cash fra markedet den siste tiden, sier Strompdal.

Men han er skeptisk til utviklingen noen måneder frem i tid.

- I april og mai er det ingen stor fare for at markedet skal falle, men lenger frem er jeg mer skeptisk, sier Strompdal.

- April blir en god måned

Sjefanalytiker Peter Hermanrud i First Securities er positiv også på litt lengre sikt.

- Jeg snudde for noen dager siden, sier Hermanrud og viser til at han ble negativ altfor tidlig, i slutten av januar.

Men nå han tror det verste er tilbakelagt.

- Korreksjonen er over nå. Aksjemarkedet har allerede glemt Madrid, og jeg tror det kommer gode arbeismarkedstall fra USA, om ikke på fredag, så neste gang, sier Hermanrud som også tror selskapenes tall for første kvartal vil bidra til oppgang på børsene.

- Dette blir en god måned, sier Hermanrud om april, men viser til at han er postiv også på litt lengre sikt.

- Jeg holder fast på mitt mål om at indeksen (hovedindeksen på Oslo Børs) vil være i 250-260 neste sommer, sier Hermanrud.

Det er opp 30-35 prosent fra dagens nivå.

- Fed vil stoppe festen

Analysjef Rachid Bendriss i Carnegie, mener også at det vi har sett de siste ukene, er en korreksjon.

- Det vi har bak oss, er en bullmarkedskorreksjon. Det er naturlig at det kommer en periode med profit taking i et slikt marked. Det minner mye om det vi hadde i september/oktober ifjor, sier Bendriss som også er optimistisk til utviklingen de neste månedene.

- Vi går inn i en periode da førstekvartals-tallene skal rapporteres, og disse tror vi blir gode, sier Bendriss som ikke tror det vil skje noe på rentesiden heller som ødelegger for aksjemarkedet på denne siden av sommeren.

- Denne børsfesten blir stoppet når Fed reagerer, sier Bendriss og sikter til at den amerikanske sentralbanken vil sette opp renten igjen.

- Det blir ikke før sommeren, men det kan bli rett etter, sier Bendriss som tror på et godt aksjemarked frem til det.

- Aksjer fremfor obligasjoner

Sjefstrateg Tom Kavli i Enskilda Securities er også positiv de neste månedene.

- Det vi har sett, er en korreksjon som ble forsterket at det som skjedde i Madrid, sier Kavli og mener det også er et signal om at konjunkturindikatorene har flatet ut.

Oslo Børs steg mer enn andre børser forut for korreksjonen. I tiden fremover vil Oslo svinge mer i takt med de andre børsene, tror Kavli.

- Vi har et vindu på to til fire måneder hvor markedene skal være relativt greie, sier Kavli, men viser til at man nå er kommet på et nivå hvor det ikke er så billig lenger.

- Vi er ikke så positive som vi har vært, men de neste par månedene anbefaler vi å sitte i aksjemarkedet fremfor obligasjonsmarkedet, sier Kavli. Men i det litt lengre bildet er han mer usikker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere