RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Skype hjelper terrorister

Skypte har blitt usedvanlig populært i løpet av relativt kort tid. Programmet kan også være et godt hjelpemiddel for terrorister frykter sikkerhetseksperter.

Over hele verden blir telefonsamtaler overvåket i stor skala, og særlig i USA har etterretningsorganisasjonene god oversikt over samtaler som holdes. NSA skal for eksempel kunne overvåke millioner av samtaler samtidig etter spesifikke fraser. Skype kan derimot se ut til å være en utfordring, melder AP.

Sikker kommunikasjon
Skype benytter en svært komplisert og sikker krypteringsmetode som i praksis gjør det umulig å avlytte samtaler.

- Det er en ganske sikker form for kommunikasjon, som du trolig liker hvis du snakker med din elskerinne. Men hvis Al Qaida snakker over Skype kan det hende du ser ting på en annen måte, sier Monty Bannerman i overvåkningsselskapet Verso til AP.

«Alle» krypterer informasjon
Mens kryptering av kommunikasjon tidligere i seg selv kunne være noe som gjorde at du tildro deg oppmerksomhet, er Skype nå blitt så utbredt at det er umulig å vite om det er samtaler mellom en mor og datter, eller to terrorister som er kryptert på en nærmest helt sikker måte.

Skype har rundt 75 millioner registrerte brukere over hele verden, og 3-4 millioner er til enhver tid logget på systemet. Kommunikasjonen over Skype er kryptert på en måte som i teorien vil ta millioner av ganger så lang tid å dekryptere som det som anses som sikker kryptering når du sender kredittkortinformasjon over nettet.

Innhold ikke alt
Personer som benytter seg av Skype skal likevel ikke være helt trygge på at kommunikasjonen er skjult. Det er fortsatt mulig å overvåke samtaler som går ut på det vanlige telenettet fra Skype, og en kan også finne ut hvem som snakker med hvem.

- Hva du og jeg sier er langt mindre viktig enn det faktumet at du og jeg snakker sammen, sier Bruce Schneier, teknologisjef i Counterpane Internet Security.

Amerikanske myndigheter ville ikke kommentere sitt syn på Skype overfor AP.

Steve Bannerman i Narus Inc. sier at hans firmas teknologi kan fange opp den krypterte informasjonen og overlevere den til myndighetehe.

- Hvem vet hva de folkene kan gjøre?, spør Bannerman.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere