RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Skyt ikke pianisten

Sist oppdatert:
Forsker Øyvind Bøhren slår tilbake mot sine kritikere, og står fast på at kvinnelige styremedlemmer svekker lønnsomheten.

Bøhren, som er førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, og forskerkollega R. Øystein Strøm ved Høgskolen i Østfold skriver i en kommentar i Dagens Næringsliv torsdag at kvinner i styrer bidrar til negativ verdiskapning.

Det er et av funnene i en forskningsrapport de to nylig har publisert, om styresammensetninger kontra lønnsomhet i bedriften.

Mange har reagert på forskernes konklusjoner, men Bøhren forsvarer seg med at de videreformidler faktiske funn.

- Å skyte på pianisten når musikken er dårlig hjelper lite, slår Bøhren fast overfor TV 2 Nettavisen.

Han mener det er nødvendig å publisere slike resultater, selv om de er upopulære.

Menn ikke flinke
Men Bøhren påpeker at den lave lønnsomheten ikke nødvendigvis er kvinnenes skyld.

Forskeren mener de mannelige styremedlemmene kan ha en finger med i spillet, hvis de ikke er flinke nok til å få frem kvinnenes beste egenskaper. Derfor kan styrer med kun det ene kjønnet representert gi det beste samarbeidsgrunnlaget.

- Vi har bare sett på egenskaper som er eksternt observerbare. Derfor vet vi ikke hva som foregår i styrene med lav kontra høy kvinneandel. Det eneste vi kan si at det ikke er noe galt med kvinner i styrene, men at det beste er heterogenitet. Like barn leker best, sier Bøhren til TV 2 Nettavisen.

Men i mangel av rene kvinnestyrer her til lands, er det vanskelig å trekke noen klare konklusjoner.

Like gode som eiere
Når det kommer til kvinnelige og mannelige eiere i styret, er det imidlertid ikke noen forskjell i forhold til lønnsomhet.

- Når eiere sitter i styret gir det generelt en positiv effekt. Vi har ingen grunn til å tro at det er forskjell på menn og kvinner der, forteller Bøhren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere