RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Sterk krone bør gi nytt rentekutt

Sist oppdatert:
Krona har styrket seg kraftig, og nå begynner industrien å svette. – Holder kursen seg på dagens nivå, må Svein Gjedrem trå til med nytt rentekutt, sier industritoppene.

Onsdag trakk kursen på euro ned under 8,20 kroner for første gang i år. Kursen var så lavt som 8,18 kroner midt på dagen, men roet seg senere.

Utviklingen den siste tiden har likevel vært entydig. Verdien av norske kroner har økt kraftig siden bunnen ble nådd midtveis i februar. Eurokursen har som eksempel svekket seg fra 8,85 til dagens nivå på 8,20 kroner.

Mens kronestyrkelsen vil være til glede for reiseglade nordmenn, møtes utviklingen med bekymring i industrien.

Verre og verre
- Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at vi har mistet 18.000 arbeidsplasser i industrien det siste året. Det er vanskelig å peke ut en smertegrense, men for hvert steg krona styrker seg nå vil stadig flere bedrifter få merke effekten, sier informasjonssjef Svein Thompson i Prosessindustriens Landsforening (PIL).

En sterk krone gjør det vanskeligere for norske bedrifter å konkurrere utenfor landets grenser. Kursutviklingen gjør at varene blir dyrere for utlendingene.

Thompson peker på at Holden II-utvalget i sin innstilling pekte ut en eurokurs på 8,30 kroner som et akseptabelt nivå for den eksportrettede industrien.

Bekymret over markedsreaksjon
- Vi ser med bekymring på at markedet reagerer som de gjør. Ved siste rentemøte varslet Gjedrem at de hadde vurdert å senke renta til 1,5 prosent, men ønsket å gi seg mer tid. Likevel reagerer markedet som om rentekuttenes tid er over. Enten forstår de ikke signalet, ellers så fester de ikke tro til det sentralbanksjefens kommentarer, sier Thompson.

Direktør Knut Sunde i Teknologibedriftenes Landsforening (TBL) tror Gjedrem vil kunne bli presset til å senke renta ved neste hovedstyremøte 26. mai.

- Hvis kursen holder seg på det nivået den er på i dag, tror jeg det er det gode muligheter for nytt rentekutt, sier Sunde til TV 2 Nettavisen.

Kork på havet
Sunde mener utslagene i kronekursen den siste tiden til stor del kan forklares med forhold som ligger utenfor norsk kontroll.

- Kronekursen er dels et resultat av hva vi gjør den til, og dels en kork på havet. Når vi hadde en enorm rentedifferanse mot euro-landene var det et valg vi tok, nå er det litt mer kork på havet, sier han.

- Uansett er vi lite begeistret for situasjonen, legger han til.

Ifølge DnB NOR Markets var det høy aktivitet blant utenlandske investorer rundt den norske krona i går. Analysehuset tror kursen vil kunne styrke seg ytterligere i tiden framover.

Torsdag skal sentralbanksjef Svein Gjedrem holde foredrag på Prosessindustriens årskonferanse. Temaet er kronekurs og bedriftenes konkurranseevne.

Følg utviklingen i valutamarkedet her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere