RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Tøffere å få jobb

Sist oppdatert:
Aetat tror ledighetskøen vil vokse i tiden som kommer, tross økonomisk oppgang og spådommer om et bedret arbeidsmarked. - Flere vil bli helt ledige, sier makroøkonom Erik Bruce.

- Vi anslår at det i år vil være i gjennomsnitt 92.000 helt ledige. I 2005 tror vi ledigheten vil synke til 85.000 personer, sier arbeidsdirektør Inger-Johanne Stokke i en pressemelding torsdag.

Konjunkturoppgangen i norsk økonomi har gitt håp til de arbeidsledige, men bedriftene har likevel ikke startet de store rekrutteringsrundene.

De ferske tallene fra Aetat er oppjustert med noen tusen ledige personer siden sist prognose i juni.

- Aetat har blitt overrasket over at nedgangen i ledigheten ikke har vært større i inneværende år, til tross for økonomisk vekst, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR Markets til TV 2 Nettavisen.

Vekst har ikke dratt opp sysselsettingen

Anslaget på 92.000 personer er en oppjustering på 2.000 ledige i forhold til Aetats prognose fra juni. Det vil si at ledigheten i år vil holde seg på omtrent samme nivå som i fjor.

Til neste år anslås ledigheten til 85.000 personer, en oppjustering på 5.000 ledige fra forrige prognose.

Fallet fra 2004 til 2005 blir dermed på 7.000 personer, 3.000 færre enn juni-tallene.

- Justeringen skyldes at færre kommer på arbeidsledighetstiltak til neste år. Dette er en følge av budsjettforslaget som regjeringen har lagt frem, sier makroøkonom Erik Bruce i Nordea Markets til TV 2 Nettavisen.

Dermed blir det flere personer som blir helt ledige.

Dørum mener på sin side at Aetat ikke er mer negative i forhold til 2005, men at de har bommet på 2004-tallene.

- Aetat ser for seg mindre nedgang enn tidligere fra 2004 til 2005, men ligger likevel godt over våre anslag. Vi tror på et fall i AKU-ledigheten på 2-3.000 personer til neste år, under halvparten av Aetats nedgang, påpeker Dørum.

Flere jobber innen bygg og industri

Hovedårsaken til at ledigheten ikke har falt mer, skal være lav etterspørsel etter arbeidskraft i offentlig sektor. Spesielt i kommunene innen helse, pleie og omsorg.

Det forventes at sysselsettingsveksten i kommunesektoren vil holde seg lav ut 2004 og inn i 2005.

Siden i fjor sommer har ledigheten gått ned i privat sektor, og mest tydelig innen industri, bygg og anlegg, ingeniørarbeid og IKT-relaterte yrker.

Aetat venter at trenden med et bedret arbeidsmarked innen industri og bygg og anlegg vil fortsette videre utover i 2004 og 2005.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere