RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Tomt i butikkene denne uken

Sist oppdatert:
Folk vil oppleve tomme hyller hos matbutikkene allerede i løpet av denne uka. Det hevder Norsk Transportarbeiderforbund. Streiken: Slik rammes du

Tirsdag kveld ble det klart at partene i grossistoppgjøret ikke klarte å komme fram til enighet. Dermed er det klart at det blir matstreik fra og med onsdag morgen.

Norsk Transportarbeiderforbund (LO) har sammen med YS-forbundene Yrkestrafikkforbundet (YTF) og Prifo varslet plassfratredelse for 700 medlemmer onsdag. Fra 25. april vil ytterligere 200 medlemmer bli tatt ut.

Butikkene som blir rammet at streiken fra onsdag vil gå tomme for deler av sortimentet allerede i løpet av uken, mener forbundsleder Per Østvold i NTF.

- Jeg tror en del butikker vil gå tomme for produkter som supper, sauser, bleier og andre lagervarer denne uken, sier han til TV 2 Nettavisen.

Østvold understreker at transportarbeiderne ønsker å ramme arbeidsgiverne, og ikke tredjepart som er kundene.

- Vi forstår selvfølgelig at en streik som denne vil bli merket blant folk flest. Men flere av dagligvarekjedene vil ikke bli berørt. Dermed kan det dreie seg om at folk må gå eller kjøre litt lenger for å kjøpe maten. Mangel på mat vil det ikke bli, sier han.

Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) som representerer arbeidsgiverne i konflikten, har signalisert at de ønsker å gå til passiv lockout for å stoppe leveranser av mat til kjeder som ikke er på transportarbeidernes liste. HSH har begrunnet dette med at matstreiken vil kunne virke sterkt konkurransevridene.

HSH har varslet at de vil samle forhandlingsutvalget til møte onsdag klokken 10 for å diskutere bruk av lockout. Bestemmer de seg for en lockout vil dette tidligst få effekt fra mandag neste uke grunnet varslingsfristen.

Uansett utfall vil butikker tilknyttet Coop-kjeden få varer levert som normalt. Coop-kjeden berøres ikke av grossiststreiken, og er heller ikke medlemmer i HSH.

Mens det hovedsakelig er tørrvarer og såkalte non-food-produkter som rammes i streikens første fase, vil opptrappingen fra 25. april føre til at utkjøring av frukt- og grøntvarer bli berørt. Ferskvarer som kjøtt, brød og en rekke meierivarer vil ikke bli berørt av streiken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere