RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Tull å kutte oljeskatten

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Finansminister Per-Kristian Foss bør si blankt nei til oljeselskapenes bønn om et kraftig skattekutt, mener seniorforsker Karine Nyborg.

Sist uke gikk en samlet oljenæring ut og krevde en kraftig reduksjon i særskatten for nye olje- og gassutbygginger i Norge. Nå møter de motbør hos seniorforsker og skatteekspert Karine Nyborg ved Stiftelsen Frischsenteret for samfunnsøkonomisk forskning, melder Aftenposten.

Nyborg viser til at oljeselskapene tjener bedre enn det som er vanlig i andre deler av næringslivet, selv med en marginalskatt på skyhøye 78 prosent.

- Når de ber om lavere særskatt, ber de om å få en større del av fellesskapets oljeformue til seg selv, mener forskeren.

Oljeselskapene hevder at en rekke små- og mellomstore felter ikke vil bli bygget ut med dagens skatteregime. De avviser Nyborg.

- Da bør Steensnæs (oljeminister Einar Steensnæs, red. anm.) heller få inn andre selskaper til å gjøre jobben, sier hun.

Nyborg har jobbet med oljeskatt i en årrekke, og var blant annet medlem av et offentlig utvalg som utredet endringer i oljeskattesystemet i 2000.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere