RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Tull om Statoil-rapport

(Foto. Statoil)
Sist oppdatert:
Norsk Utenrikspolitisk Insitutt avviser påstandene om at Statoil ikke ville ha en kritisk NUPI-rapport om Aserbajdsjan.

Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) gjennomførte i 1999 et forskningsprosjekt om oljeindustrien i Aserbajdsjan sammen med Institutt for menneskerettigheter, ECON og Fridtjof Nansens Institutt. Statoil, som har betydelige interesser i det oljerike landet, var oppdragsgiver.

Klassekampen skriver onsdag at Statoil ikke ville ha den kritiske Aserbajdsjan-rapporten. Påstanden har ingen rot i virkeligheten, ifølge NUPIs informasjonssjef Birgitte Kjos Fonn.

- Det er vel egentlig det vi sier, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Åpen dialog med Statoil
NUPI gikk onsdag til det skritt å sende ut en pressemelding for å dementere oppslaget i Klassekampen.

”Alle NUPI-studiene i prosjektet har vært kritiske til regimet i Aserbajdsjan. Statoil har hele veien vært åpen for diskusjon om denne problematikken, og NUPI har hatt god anledning til å presentere sine studier overfor selskapet”, heter det i pressemeldingen.

Belyste menneskerettighetssituasjonen
Kjos Fonn sier til TV 2 Nettavisen at forskerne ikke hadde mandat til å vurdere hvorvidt Statoil burde trekke seg ut av Aserbajdsjan på grunnlag av det som kom fram i rapporten.

- Prosjektet hadde som siktemål å utrede hvordan selskapet kunne fremme demokratisk praksis og menneskerettigheter og medvirke i arbeidet mot korrupsjon, sier hun.

Ifølge NUPI ble den omtalte studien i likhet med de andre delrapportene tatt inn i forskningsprosjektets internrapport til Statoil, og konklusjonene ble presentert i forbindelse med framleggelsen av prosjektets sluttrapport.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere