RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Umoe-penger ment til smøring

Foto: Bård Ove Molberg (TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
De norsk-iranske konsulentene som Jens Ulltveit-Moes livbåtselskap brukte for å løse pengekrangelen i Iran, legger ikke skjul på at en del av honoraret skulle brukes til smøring.

Det går fram av rapporten fra utvalget som Jens Ulltveit-Moe nedsatte for å se nærmere på korrupsjonsbeskyldningene i kjølvannet av medieoppslag om pengefloken i Iran.

Umoe Schat-Harding havnet i en pengekrangel med det Stavanger-baserte konsulentselskapet Daily Trade International (DTI) etter at floken i Iran angivelig ble løst uten konsulentenes hjelp. Daily Trade krevde et honorar på 870.000 kroner, mens Umoe Schat-Harding kun sa seg villig til å betale 140.000.

Ville bestikke nøkkelpersoner

Overfor granskingsutvalget har representanter for Daily Trade ikke lagt skjul på at en del av honoraret skulle brukes til å smøre nøkkelpersoner i Iran.

”Representanter for DTI har forklart Utvalget at vederlaget til DTI ikke bare var ment å skulle dekke DTIs arbeid og kostnader, men at vederlaget også skulle anvendes som godtgjørelse til de ansatte hos IOEC (Schat Hardings iranske motpart, red. anm.) som skulle ta stilling til prisavslagets størrelse”, heter det i granskingsrapporten.

- Lovbrudd

Advokat Jan-Fredrik Wilhelmsen og hans to medhjelpere i granskingsutvalget konkluderer med at ledelsen i Umoe Schat-Harding trolig hadde gjort seg skyldig i brudd på den norske straffeloven dersom de hadde gått inn i en avtale på slike premisser.

Utvalget mener imidlertid at oppdraget fra Schat-Harding kun dreide seg om hjelp til å etablere forhandlinger med beslutningstakerne i den iranske hovedstaden Teheran, og at selskapet derfor ikke har gjort seg skyldig i korrupsjon.

”Denne sammenhengen kommer blant annet til syne i utkastet til brev som DTI første i pennen til IOECs styreformann og daglige leder, Hashemi Rafsjandani”, heter det videre i rapporten.

Krevde rabatt

Pengekrangelen mellom Umoe Schat-Harding og IOEC ble utløst da IOEC krevde en saftig rabatt på livbåter levert av Umoe-selskapet på grunn av skader påført under transport. Umoe Schat-Harding hevder de løste floken uten DTIs hjelp, og dette var foranledningen til den til langvarige pengekrangelen mellom Umoe-selskapet og DTI.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere