RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- USA skylder oss en forklaring

Foto: ELIZABETH DALZIEL (Scanpix)
Sist oppdatert:
Men USA hevder de ikke har noe å forsvare.

USAs finansminister Timothy Geithner brukte mye av sitt inlegg på et Apecs-toppmøte (Asia Pacific Economic Cooperation) til å overbevise om at USA ikke ønsker å bruke dollaren som et middel for å oppnå handelsfordeler. Men USAs største handelspartner og kreditor, Kina, stiller spørsmålstegn ved de økonomiske tiltakene som kommer fra landets sentralbank.

Les også: - USA med på valutakrig

- Jeg er glad for å kunne bekrefte at en sterk dollar er fordelaktig for USA som land. Det er viktig for oss å understreke at USA ikke ønsker å bruke valutaen for å oppnå handelsfordeler, sa Timothy Geithner, finansminister i USA, til Apecs toppmøtet i Kyoto i helgen, skriver di.se.

Han understreket også at USA var kjent med det ekstraordinære ansvaret landet har for den globale økonomien, og at USA tar dette på alvor.

Geithner mener at dollaren, euroen og japanske yen i grove trekk ligger riktig i kurs i forhold til hverandre.

- Grunnen til at kapitalen ender i BRIK-landene (Brasil, Russland, India og Kina) er fordi investorene tror på en bedre avkastning på investeringene sine der, sa Geithner til toppmøtet.

Og han fortsatte:

- BRIK-landene befinner seg på et trinn der de står ovenfor en lengere periode med meget høy vekst.

Les mer om det her: Kina tar igjen USA

Kritiske
Kineserne reagerer på at USA skal bruke 600 milliarder dollar på sparke i gang den amerikanske økonomien.

Kritikken kommer ikke bare fra Kina men fra Tyskland og Brasil i tillegg. Landene mener det er overhengende fare for at de økonomske tiltakene vil føre til en svekkelse av dollaren og inflasjon i USA.

En svakere dollar vil bety et fall i verdien av amerikanske statsobligasjoner. Kineserne sitter med milliarder av amerikanske statsobligasjoner.

- USA skylder oss en forklaring, uttaler Cui Tiankai, viseutenriksminister i Kina.

Amerikansk forslag avvist
I forkant av G-20 toppmøtet neste uke har USA lagt frem et forslag om at G-20 landene ikke skal kunne ha handelsoverskudd som overstiger 4 prosent av landenes BNP. Forslaget er rettet spesielt mot Kina som i lengere tid har operert med veldig store handelsoverskudd.

Dette forslaget har truffet en nerve hos kineserne og fremprovosert reaksjoner.

I det siste har det nemlig vært noen små tegn til at Kina har støttet Geithners ide om et tak på budsjettoverskudd, skriver FT.

Li Daoku, rådgiver i den kinensiske sentralbanken, har uttalt at et tak på handelsoverskuddet legger grunnen for en god forståelse mellom Beijing og Washington siden Kina allerede styrte i den retningen.

Les også: Kinas handelsoverskudd minker

Kina har ønsket å nærme seg amerikanernes forslag på mellomlang sikt. Men kineserne er likevel skeptiske. De har innledningsvis kalt forslaget et skritt tilbake mot «dagene med planøkonomi».

Les flere saker på NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere