RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Usmakelig og egoistisk

Foto: Berit Almedningen (TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Stortingsrepresentant Øystein Djupedal fra SV retter knallhardt skyts mot dem som mener det feil å bruke oljefondet - våre barns sparepenger - i bistandsarbeid etter flomkatstrofen.

- Harald Magnus Andreassen og andre økonomer som mener det samme, benytter en selvopptatt og egoistisk argumentasjon. Det er en ualminnelig slett argumentasjon, som ikke burde vært fremsatt. Det er kun et vikarierende argument, sier Djupedal, og antyder dermed at sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities egentlig ikke ønsker å gi noe hjelp til de flomrammede i Sørøst-Asia.

Djupedals kraftige utfall, kommer i kjølvannet av at Andreassen har påstått at det er feigt av dagens Norge og bruke av oljefondet for å gi penger til de flomrammede i Sørøst-Asia. Andreassen har i media de siste dagene kritisert den voldsomme givergleden politikere har vist på vegne av fremtidige generasjoner. Andreassens poeng er at dersom man ønsker å gi penger, bør det skje gjennom skatteøkninger eller kutt i andre utgifter.

- Dette er en ekstraordinær situasjon, som gjør at vi må bruke de tilgjengelige midlene som finnes, sier Djupedal.

Mottakerne har skapt oljeformuen
Han avviser tanken om at dagens generasjon på den måten stjeler fra fremtidens generasjoner.

- Oljefondetvil ikke kunne finansiere fremtidens pensjoner uansett, så det argumentet holder ikke vann, sier Djupedal.

Men oljefondet er jo ikke ment bare å finansiere pensjoner på. Bak oljefondet ligger det jo en tanke om å fordele oljeformuen over generasjoner. At kommende generasjoner skal få ta del i rikdommen?

- Oljeformuen er skapt gjennom en geologisk tilfeldighet, så den argumentasjonen kjøper jeg heller ikke. Det er like egoistisk å bruke oljepengene på oss selv i fremtiden, som i dag. De landene vi skal gi til, har jo kjøpt petroleumsprodukter fra Norge og dermed vært med på å skape denne formuen, svarer Djupedal.

Marshall-hjelp
Han sammenligner dagens bidrag til Sørøst-Asia med marshall-hjelpen USA gav Europa etter krigen. Da gav amerikanerne store summer i hjelp til gjennoppbyggingen av vårt krigsutslettede kontinent.

- Dersom Andreassen og andre økonomer skulle gitt råd den gang, ville de sagt det samme som i dag. At denne typen overføringer spiser av fremtidens amerikanske pensjoner, sier Djupedal.

Les Andreassens tilsvar her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere