RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vanskelig å sette riktig takst

Svært mange boliger selges for tiden langt over verditaksten. Prishoppene skyldes ivrige boligkjøpere, ikke takstmenn, mener direktør Arne Støbakk i Norges TakseringsForbund.

Det siste halvannet året har temperaturen i boligmarkedet vært brennhet. Ivrige kjøpere åpner lommebøkene, og blar opp for drømmeboligen.

TV 2 Nettavisens boligbarometer for midten av november viser at hele 29 av 32 solgte boliger gikk godt over verditakst.

Tilbakemeldinger fra eiendomsmeglere den siste tiden viser også en høy betalingsvilje blant boligkjøperne.

I gjennomsnitt ble eiendommene i boligbarometeret sist måned solgt for 118.000 kroner over takst. Spesielt er det boligene med en pris på under to millioner kroner som trekker opp snittet.

- Takstene blir fort utdatert

Med så store forskjeller mellom prisantydningene på boligene og reell salgssum, er det verdt å spørre seg om takstene settes etter rette forutsetninger.

- Skyldes fenomenet at kjøperne går over stokk og stein for å sikre seg drømmeboligen, eller er det takstmennene som ikke følger nok med på prisutviklingen i markedet?

- Folk er ivrige, og byr høyt i et stigende marked. I tillegg er det er klart at verditakstene som takstmennene setter i et bratt marked fort blir utdatert. Takstmennen setter pris etter hva de tror boligen kan bli solgt for akkurat nå, ikke i fremtiden, sier administrerende direktør Arne Støbakk i Norges TakseringsForbund.

Støbakk mener det er mye mer alvorlig å bomme med 118.000 kroner på en bolig til 900.000 kroner, enn på en leilighet som koster to millioner kroner.

- Vi mener takstmennene burde klare å holde seg innenfor pluss minus 10 prosent av den relle salgssummen, forteller Støbakk.

Formann Øivind A. Tandberg i NEF mener det ikke er uvanlig at boliger går over takst for tiden.

- Det er vanskelig å sette pris i et stigende marked. Konkurransen om objektene er stor, og det er ikke prisantydningen som er avgjørende, men hva markedet er villige til å betale, påpeker Tandberg overfor TV 2 Nettavisen.

Finn mye informasjon

Boligannonsene viser at prisantydningen som eiendomsmeglerne setter svært ofte er lavere enn verditaksten. Dette til tross for at boligene nå for tiden går som varmt hvetebrød.

Tandberg mener takstmenn og eiendomsmeglere ofte kan være uenige om pris, spesielt i en marked som beveger seg.

For å få best mulig oversikt over hva du må belage deg på å betale, mener NEF-formannen det kan være verdt å forhøre seg litt om hva tilsvarende boliger i samme område har blitt solgt for.

- Hadde jeg vært boligkjøper, ville jeg brukt internett for å sjekke boligen. Det er langt mer informasjon som ligger ute på nettet enn i en salgsannonse i avisene. I tillegg kan du få oversikt over andre boliger som selges i området, sier Tandberg.

Det kan være greit å ta med seg en fagperson på visning, og se gjerne på boligen to ganger før du bestemmer deg.

Stølbakk i Norges Takseringsforbund mener det viktigste er å få informasjon fra flere kilder, slik at man kan sammenlikne disse. Du bør for eksempel forhøre deg i forhold til prisantydningen og salgsoppgaven. Tilstandsrapporten kan forsøksvis være mer nøytral enn en salgsoppgave.

- Du bør også se på den tekniske verdien. Er det store avvik mellom teknisk verdi og verditakst bør du være bevisst. Da betaler du mye for ikke-substansielle ting som utsikt, beliggenhet og solforhold. Også låneverdien bør være med i beregningen. Den gir et signal om hvor smertegrensen går, avslutter Stølbakk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere