RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi ble tatt på senga

Sist oppdatert:
STORTINGET (TV 2 Nettavisen): Sentralbanksjef Svein Gjedrem medgir at han ble tatt på senga i fjor høst. Mandag forklarte han seg for finanspolitikerne på Stortinget.

Sentralbanksjefen har måttet tåle mye skyts etter at han satt opp renta i fjor sommer, og deretter drøyde helt til desember før han varslet første rentenedsettelse. Dette bidro blant annet til at krona ble rekordsterk.

På teppet

For første gang i historien valgte finanskomitéen på Stortinget å innkalle Svein Gjedrem til en høring om rentesettingen de siste par årene.

I sin forklaring la Svein Gjedrem størst vekt på den kraftige nedturen i verdensøkonomien. Gjedrem ventet i likhet med sine eksportkolleger i inn- og utland at nedturen ville bli kortvarig. "Ekstraordinære begivenheter " må ta skylden for at konjunkturnedgangen ble både større og mer langvarig enn anslått, mener sentralbanksjefen.

- Vi ble utsatt for uforutsette forstyrrelser, sa han i sin redegjørelse til Stortinget, og viste blant annet til terrorfrykt, krigen i Irak og spredning av sars-sykdommen Også de mange regnskapsskandalene i USA ga en negativ effekt.

På hjemmefronten førte samtidig de høye strømprisene til at effekten av det særdeles gode lønnsoppgjøret våren 2002 nærmest ble nullet ut. Forbruket innenlands ble som følge betydelig dempet.

Ventet lenge

I spørsmålsrunden etter Gjedrems innledning ville flere av Stortingspolitikerne vite hvorfor Norges Bank ventet helt til desember i fjor før renta ble satt ned første gang.

Gjedrem svarte med å vise til at utviklingen i norsk økonomi ofte avviker fra det vi ser i andre vestlige land. Våren 2002 ble det feteste lønnsoppgjøret for Ola og Kari Nordmann på lange tider, til tross for at de internasjonale konjunkturene var svake. Det bidro sterkt til at den norske renta lå langt over nivået hos våre handelspartnere i fjor høst.

- Det er årsaken til at vi ble hengende med en høy rente lengre enn utlandet, sa Gjedrem.

Råsterk krone

Hensynet til den konkurranseutsatte industrien er hovedgrunnen til at styringsrenta nå er rekordlave 2,5 prosent. Ved å barbere rentedifferansen i forhold til utlandet har sentralbanken utløst et kraftig kursfall for den norske krona.

Svingningene i verdensøkonomien er også med på å forklare de store utslagene i kronekursen, mener Svein Gjedrem. Den økte renteforskjellen mot utlandet kan forklare om lag 40 prosent av kronestyrkingen de siste årene. Det kraftige fallet i aksjemarkedet, som igjen førte til økt interesse for valutaspekulasjon, forklarer 55 prosent av kurssvingningene. Videre har høy oljepris gjort krona attraktiv, mener Gjedrem.

Gjedrem gjentok også at reduksjonen i rentenivået og fallet i kronekursen tilsier at inflasjonen tar seg gradvis opp og blir klart høyere allerede neste vår.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere