RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi drakk verdens beste viner

Sist oppdatert:
Tusenlappene suste av gårde da finansfiffen og TV 2 Nettavisen testet noen av verdens beste viner.

På restauranten Annen Etage var hele finansfiffen samlet torsdag for å teste noen av verdens beste viner. Aubert de Villaine er sjefen for en av verdens beste og dyreste viner. Romanée-Conti heter vinen og i 2003 som er den siste vinen som er til salgs, må du grave dypt i lommeboka for å smake. Rundt 14.990 kroner flasken.

4.990 kuverten
Torsdag kveld var Villaine tilstede da importøren Wine Tailor og Jakob Opedal, sammen med Annen Etage inviterte fiffen til en himmelsk aften tilberedt av noen av Norge råeste kokker. Verdensmester Terje Ness og Rune Pal gjorde en gjesteopptreden hos Annen Etages kjøkkensjef Peter Scholte.

Alle de som er noe i finansfiffen var der. Ingen nevnt, ingen glemt. Og TV 2 Nettavisen - selvfølgelig.

Hele gildet kostet 4.990 kroner kuverten. I utgangspunktet dyrt, men likevel billig tatt i betraktning vinene som ble servert.

- En lignende kveld med så gode viner og mat tilberedt av et slikt kokketeam ville i Frankrike kostet over 10.000 kroner kuverten, sier restaurantsjef Nicolas Facchin Blomgren til TV 2 Nettavisen

God «terroir»
Men hva får folk til å betale 15.000 kroner for en vin?

- Det er en kombinasjon av utrolig gode naturgitte forhold samt tradisjonen om å lage den perfekte vin, sier Villaine til TV 2 Nettavisen.

Og er det noe som er viktig for å få til den perfekte vinen, så er det god «terroir», eller jordsmonn på godt norsk.

- Hvis det har vært kraftig regnvær og jordsmonnet har rent utover, går vinbøndene og skuffer tilbake jordsmonnen fordi det er «dems». Jordsmonn er så utrolig viktig for dem som ønsker å lage den perfekte vinen, sier kjellermester Remi Madsen på Hotel Continental til TV 2 Nettavisen.

På menyen torsdag var det to Montrachet-viner fra 1991 og 2000, samt fem rødviner fra de ulike vinhusene til Villaine. Men ikke juvelen selv, Romanée-Conti.

Kun 20 flasker til Norge
- Det kommer kun et par kasser til Norge, så den er det umulig å skaffe. Men de andre vinene på menyen er helt rå de også, sier Madsen.

Madsen håper imidlertid at Norge får litt mer vin neste år, siden flere av flaskene som gikk til Sverige havnet på auksjon. Det liker Villaine dårlig.

- Vi kan ikke hindre at vinen kommer på auksjon, men vi liker det ikke. Vinen skal drikkes, ikke spekuleres i, sier Villaine

Og han vil heller ikke spekulere i om Norge får mer vin til neste år. For Norge er ikke alene om å ha det ønsket.

Tidligere fikk Vinmonopolet inn en kasse Romanée-Conti. Det vil si 12 flasker. Da åpnet de ansatte på utsalgsstedet en av flaskene som gikk på deling. Tror ikke polsjefen kjente til den kutymen til 15.000.

«Suser av gårde»
Kjellermesteren trekker frem Montracheten fra 1991 som en av verdens beste hvitviner og den røde La Tâche fra 1990, som er nummer to vinen hos Villaine. Tusenlappene gjør som De Lillos, suser av gårde, hvis vinen skal konsumeres.

- La Tâsche er en av det mest komplekse og kraftige burgunderne du finner. Bortsett fra selve juvelen Romanée-Conti selvfølgelig. Den er intens, men delikat. Den er pakket med røde og mørke bær, spesielt skogsbær. Og så har den en del mystiske skogsaromaer, sier Madsen.

Når det gjelder Montracheten kommer den fra verdens mest berømte vinmark. Den er imidlertid veldig liten og det tar 50 sekunder å kjøre forbi vinmarken i 40 km i timen.

- Titter du feil vei, så er den borte på en-to-tre, sier Madsen

Men om du kjører forbi i en fei, forblir smaken desto mer i munnen.

- Du får en meget stor opplevelse i hva en drue klarer å få ut av det karrijordsmonnet. Du får masse utsøkte fruktaromaer, nydelig druefedme og et meget utsøkt fatpreg. Og den er utrolig fyldig, sier Madsen.

Hjelper mot lumbago
La Romanée-Conti antas å være den eldste vin i verden som fortsatt er i produksjon. Historien går tilbake over 1.100 år.

Blant annet skal vinen ha kurert Solkongen Ludvig 14. for lumbago!

To prosent av Burgund-vinene er av grand cru-klasse, det ypperste av det ypperste. Av totalt 30 vinhus med grand cru-status er hele seks av dem i den lille byen Vosne-Romanée.

- Som sagt er «terroir» veldig god i området. Men tradisjonen i området om å lage «the wine of excellence» er også stor, sier Villaine.

50.000 lapper
Villaine trekker frem 1999 som den beste vinen hittil.

- Og jeg som trodde det var 2003-årgangen som var den beste så langt?

- Stemmer det, men den ble laget av naturen. 1999-årgangen var de vi som utviklet selv. «The wine of excellence», sier en meget fornøyd Villaine.

Og for dem som ønsker seg en flaske av 2003-årgangen må dere være raske. Wine Tailor har litt over 20 flasker til salgs. Men ønsker du en flaske må du også kjøpe minimum to av hver av de andre vinene. Så her ruller tusenlappene fortere enn flytoget.

Sjekk Art of Tastes utsøkte vinsøk her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere