RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi leder en revolusjon

Sist oppdatert:
Ledelsen i Fast Search & Transfer mener selskapet er unikt, revolusjonerende og best i verden på å håndtere store datamengder - og nå forventes det at aksjeanalytikerne øker sine resultatanslag.

MIAMI (TV 2 Nettavisen): Det er en oppstemt Fast-ledelse som denne uken har presentert tidenes beste kvartalstall og samlet nær 600 mennesker fra 25 land til konferansen Fast Forward i Miami.

Fast er allerede en stjerne innen norsk programvarebransje, med en børsverdi på nær 7 milliarder kroner. Og nå mener selskapet å komme med en revolusjon innen søketeknologi i form av versjon 5 av selskapets programvare Enterprise Search Platform.

- Dette har aldri vært mulig før, sier konsernsjef John M. Lervik til TV 2 Nettavisen.

Og:

- Dette er en revolusjon som Fast har ledet. Fast er unikt. Vi kan gjøre det Google gjorde innen websøk, sier teknologidirektør Bjørn Olstad.

Store ord. Men så er det heller ingen tvil om at Fast er i siget. Med den siste versjonen av selskapets søkeprogramvare tøyer selskapet søkenisjen, og fokuserer i enda større grad enn før på kompliserte data internt i bedrifter, fremfor brede søk på internett. Mange bedrifter drukner i strukturerte og ustrukturerte data fra økonomisystemer, e-post, kundestøttesystemer, tekstbehandling og så videre. Både juridiske krav og økonomiske hensyn gjør at det må ryddes opp.

Mer enn tekstsøk
- Mye av veksten de siste to årene er resultatet av at vi kan håndtere mange ulike typer data, sier Lervik.

Nå går man enda lenger i retning av å forstå innholdet i dokumenter, ikke bare finne ord. - Vi kan håndtere relasjoner og tolke innholdet i dokumentene. Dette har aldri vært mulig før, sier Lervik.

Fasts mål er at søketeknologien skal stå mye mer sentral i de administrative systemene i bedrifter. I stedet for at man tvinger alle data inn i rigide datavarehus og databaser for å kunne få oversikt, bruker man en avansert søkemotor som kan håndtere mange ulike datatyper fra mange kilder og skape oversikt i kaoset.

Lervik tror at søketeknologien vil revolusjonere markedet for databaser. Han mener dagens databaser er gode til å håndtere store datamengder som kommer inn og prosessere disse, men de er dårlige til å hente ut informasjon.

- De er ikke laget for spørring. De er laget for data inn, ikke data ut, sier han.

Olstad påpeker at man i slike bedriftssystemer må bruke helt andre kriterier for å organisere søkeresultatene enn på det åpne nettet, hvor resultatene i stor grad prioriteres i henhold til popularitet - for eksempel hvor mange linker det finnes til en side og hvor mye besøkt siden er. Han sier Fast har bygd opp høy kompetanse på en rekke språk for å kunne forstå innholdet i dokumenter.

Største mengder i verden
Olstad fastslår også ubeskjedent at Fast er uslåelig når det gjelder å håndtere store datamengder. Han sier at en kunde har forespurt om en søkeapplikasjon med 300 milliarder dokumenter, noe han anslår til å være 20 ganger større enn webindeksen til Google. Da vi ymter om at det neppe finnes mange kunder utenom etterretningstjenesten i USA som har behov for denne typen søk, så blir det stille fra både Lervik og Olstad.

Men Olstad er klar på én ting:

- Vi kan håndtere de største datamengdene av alle i hele verden.

Tror analytikerne vil oppjustere
De nye anvendelsene av søketeknologien gjør at Fast har som mål å femdoble omsetningen til 500 millioner dollar i 2010.

Finansdirektør Ali I. Riaz tror aksjeanalytikerne vil komme til å øke sine anslag på Fasts resultat i 2006.

I forkant av at Fast onsdag la frem sine tall for fjerde kvartal, ventet analytikerne i snitt at Fasts omsetning i 2006 vil øke fra 103 millioner dollar i 2005 til 144 millioner dollar i 2006, og det ventet et resultat før skatt på 30 millioner dollar, mot 19,3 millioner dollar i 2005.

- Jeg tror at analytikerne vil oppjustere sine estimater etter kvartalsresultatet, sier Riaz.

Likevel falt Fast-kursen i går 3,25 prosent på børsen.

- Jeg er lite overrasket over noe som helst når det gjelder børsen, sier Riaz, og viser til at kursen falt da selskapet annonserte sin kanskje viktigste avtale, med Siebel. - Den dagen bestemte jeg med for ikke å følge med på kursen på Oslo Børs. Men så lenge du leverer et godt fundament, så går kursen opp, Sier Riaz.

- Jeg er en litt utypisk finansdirektør. Jeg følger ikke så nøye med på aksjekursen, sier Riaz, som nok selv kan ha bidratt til å senke den torsdag siden han, sammen med Olstad, solgte et betydelig antall aksjer som var konvertert fra opsjoner.

Klar for kjøp
Sist høst hentet Fast inn ny kapital siste høst og har nå 131 millioner dollar i likvider. Det er helt klart at noe av dette er planlagt brukt til oppkjøp for å fyre opp under veksten.

- Vi jobber konstant med oppkjøp, vi ser etter både stor ting og nisjeaktører, sier Riaz. I fjor snappet hovedkonkurrenten Autonomy opp Verity, en annen stor søkeaktør, foran nesen på Fast, som også vurderte Verity.

Nå rykker det i finansdirektøren: - Jeg har lyst til å kjøpe noe nå, sier han til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere