RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi når bunnen i 2009

Sist oppdatert:
Vent med å kjøpe bolig, sier ekspertene. Sjekk når de tror oppturen kommer.

Saken er levert av Klikk.no/bolig


Boligprisene i november var 9 prosent lavere enn for samme periode i fjor, viser nye tall.

Antall solgte boliger er redusert med 46 prosent, fra 5234 i november i fjor til 2826 solgte boliger i november i år. Fra oktober til november i år, er prisnedgangen på boliger 2,4 prosent

Les også:Boligrenta faller

Stiger i 2010
Daglig leder og analytiker i MakroSikt , Hans Petter Skogstad, mener vi nå har opplevd halvdelen av prisfallet. Resten av prisnedgangen kommer i år, samt første halvdel av 2009, mener han.

- En eller annen gang i løpet av 2009 når vi bunnen. Akkurat når vet jeg ikke, sier Skogstad.

Han mener prisene begynner å stige en gang første halvår 2010.

Skogstads antagelser er i tråd med Nordeas nye prognoser som kom i forrige uke.

Økonomiekspertene i Nordea fremholder at det kraftigste fallet vil komme fra nå og frem til høsten neste år.

Prisfallet vil stoppe i tredje kvartal neste år. Så vil boligprisene stabilisere seg, før vi vil se en oppgang i 2010 på omtrent fem prosent, ifølge økonomiekspertene.

Høy rente? Bytt bank og spar tusener

Venter videre nedgang
Skogstad fraråder førstegangskjøpere som ikke helt hva de vil med fremtiden, om å kjøpe bolig nå.

- Unge mennesker som ikke har en egen bolig i dag og som ikke vet hva de vil de neste fem årene, bør vente med boligkjøpet. Alle som har fulgt med i media vet at det er ingen grunn til å løpe ut og kjøpe bolig i morgen.

- Nå regner jeg med at folk ser at en bolig er til for å bo i, og ikke for å tjene penger, tilegger Skogstad, som har fulgt boligmarkedet i flere år.

Bunnen nås om et år
- Omtrent på denne tiden om et år vil vi nå bunnen. Fra våren 2010 snur trenden, tror administrerende direktør i Huseiernes Landsforbund , Peter Batta.

I forrige uke møtte han rundt 150 eiendomsmeglere på et møte i Asker. De aller fleste trodde på videre prisnedgang i 2009.

- Selv om man er positiv som jeg er, så regner vi med at prisene skal ytterligere ned med 5 til 10 prosent i 2009, sier Batta til klikk.no.

Les mer på Klikk.no/Bolig

Overheng i markedet
De siste årene er det bygget flere tusen flere boliger enn tidligere. Disse har nå hopet seg opp i markedet. Mange steder i landet opplever nå nærmest full stopp i nybyggingen.

- Men når renta kommer ned i fire, fem prosent innen første halvdel av 2010, vil tilbudet jevne seg ut og etterspørselen øke igjen, mener Batta, som hadde rett i sine antagelser for snart to år siden.

Les også: Låneformidlere gir gunstigere boliglån

- Jeg sa i januar 2007 at prisene ville gå ned med inntil 20 prosent de neste 2-3 årene. Vi ligger i god rute i forhold til den påstanden. Ennå gjenstår desember som alltid er en dårlig måned, sier Batta.

Han påpeker at det er et overheng i markedet, som vil gjøre at 2009 starter på minussida. Mange selgere unnlater å selge boligen for en billigere penge, trekker den tilbake fra markedet når de ikke får solgt etter å ha avertert flere ganger, og legger den så ut igjen for salg.

- De er ikke komfortable med at prisene går ned, sier Batta.

Partner i Prognosesenteret , Bjørn Erik Øye, uttalte til klikk.no i oktober at boligprisene vil øke allerede i 2. kvartal 2009.

- Bankene må begynne å fungere
Informasjonssjef Åge Pettersen i boligbyggelaget OBOS sier prisnedgangen fra oktober til november var som forventet.

- Bankene må begynne å fungere igjen. Mellomfinansieringen må komme i orden, så boligkjøperne kan få lån. Det er en forutsetning for at boligmarkedet kommer i gang igjen, sier Pettersen til klikk.no.

Dersom man trenger bolig og har finansieringen i orden, så ser Pettersen ingen grunn til å vente med boligkjøpet.

- Hvis man trenger bolig, så er det ingen grunn til å ikke kjøpe bolig nå. De fleste kjøper jo bolig for å bo i, og ikke tjene penger, sier Pettersen.

Les også:
Telenor-priser ned 75 prosent

Skaff deg økonomisk oversikt

93 julegaver du kan kjøpe via nettet

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere