RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi selger med tungt hjerte

Sist oppdatert:
Orkla-sjef Finn Jebsen forsøkte å sukre pillen ved å overøse journalistene med snacks og godteri da han skulle forklare hvorfor selskapet vil kvitte seg med alt ølet.

Det var en blek, men fattet Finn Jebsen som fortalte om salget av Orklas eierandel på 40 prosent i bryggerikjempen Carlsberg Breweries til den danske partneren Carlsberg. Salget innebærer at tradisjonsrike Ringnes og en rekke andre bryggerier i inn- og utland nå blir heleid av danskene.

Pest og kolera
Jebsen la ikke skjul på at han helst skulle ha tatt over hele butikken selv, men Carlsberg sa tvert nei.

Dermed sto Orkla-ledelsen igjen med to alternativer: Fortsette den interne tautrekkingen med danskene, eller kvitte seg med hele virksomheten. Finn Jebsen og hans disipler valgte det siste.

- Alternativet for oss ville vært en langvarig kamp mellom eierne. Erfaringen viser at det på sikt ville føre til en verdiforringelse, sa Jebsen på pressekonferansen.

Jebsen medga samtidig at det er med tungt hjerte Orkla selger bryggerivirksomheten, som i mange år har vært en pengemaskin for det norske merkevareselskapet.

- Men det er i aksjonærenes interesse, fortsatte han.

Orkla får 17,5 milliarder kroner for eierandelen i Carlsberg Breweries. 5,1 av milliardene pumpes direkte ut til aksjonærene i form av et ekstraordinært utbytte.

Bitter konflikt med danskene
Uenighet mellom den dominerende eieren i Carlsberg, Carlsbergfondene og Orkla-ledelsen utløste den dramatiske øl-skilsmissen. På pressekonferansen kom Jebsen kun med vage antydninger om hva partere var uenige om.

- I løpet av sommeren kom det fram opplysninger som reiste tvil om partnerens forståelse av verdiskapning og forståelse av den aksjonæravtalen som opprinnelig ble inngått, var det eneste han vil si.

Jebsen påpekte samtidig at partene sto svært langt fra hverandre når det gjaldt den videre driften av bryggerivirksomheten.

- Det var en tiltakende konflikt, sa han.

Heller ikke når det gjelder Orklas mislykkede forsøk på å ta over hele virksomheten, ville Jebsen være konkret. Han pekte blant annet på at Carlsbergfondene mente at de var juridisk forpliktet til å forbli storeiere i Carlsberg.

Orklas informasjonsdirektør Ole Kristian Lunde opplyser at den juridiske biten ikke var det eneste momentet som stanset en norsk overtakelse.

- De ville ikke selge. Det var deres prinsipielle standpunkt, sier han til TV 2 Nettavisen.

Bittersøt avskjed

Orklas pressekonferanser blir vanligvis gjennomført i tråd med bedriftens nøkterne profil. Det var ikke tilfellet denne gangen.

Om det var for å understreke pengedrysset i kjølvannet av Carlsberg-avtalen vites ikke, men Orkla-ledelsen hadde i hvert fall kjørt fram en pall med sjokolade og andre velsmakende Orkla-produkter til utdeling for de frammøtte journalistene og analytikerne.

En smule ironisk, kanskje?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere