RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi står foran et helvete

Sist oppdatert:
Ringnes-bryggeriet i Trondheim eller Arendal ville lidd samme skjebne som nedlagte Tou i Stavanger dersom danskene hadde fått viljen sin, hevder de ansatte. Nå frykter de nye runder med nedleggelser.

Ringnes-ledelsen fikk hele Nord-Norge mot seg da de la ned Nordlandsbryggeriet i Bodø for noen år siden. I fjor sommer greide bedriften å erte på seg halve Rogaland da Tou Bryggeri ble nedlagt, og 120 bryggeriarbeidere mistet jobben.

Bryggeriene i Arendal og Trondheim lå også på slaktebenken da Tou fikk dødsdommen, men fikk til slutt fornyet tillit.

- Danskene ville stenge mer

Den endelige beslutningen om å legge ned Tou ble tatt av styret i Carlsberg Breweries, hvor det satt representanter oppnevnt av norske Orkla og danske Carlsberg AS. Nå hevder konserntillitsvalgt Stein Stugu i Orkla at danskene opprinnelig gikk inn for å legge ned enda et bryggeri i Norge.

- Når de satte i gang hele prosjektet, hadde de en oppfatning om at det var riktig å legge ned mer enn ett bryggeri, sier han til TV 2 Nettavisen.

Ifølge Stugu var det toppledelsen i København som tok initiativet til en gjennomgang av bryggeristrukturen i Norge. Når Ringnes nå etter alt å dømme blir hel-dansk, frykter han er ny runde med nedleggelser.

- Jeg frykter ikke det det første året, men strukturen på bryggeriene er alltid et spørsmål i Ringnes. Det vi frykter er at ledelsen legger prestisje inn i det de foreslår, slik at vi ikke får innflytelse i de beslutningene som fattes, sier Stugu, som viser til erfaringene fra Sverige.

- I Norge greide vi å forhindre å at det ble lagt ned mer enn ett bryggeri. Det å ha en prosess hvor vi ble involvert, presset ledelsen til å gjøre grundige vurderinger. Det står i motsvar til hvordan Carlsberg-ledelsen har håndtert bryggerinedleggelser i Sverige. Der har det ikke vært noen åpenhet om prosessen, framholder han.

Carlsberg: - Ingen kommentar

Carlsberg-ledelsen i København vil ikke svare på om de danske styrerepresentantene i Carlsberg Breweries gikk inn for å legge ned enda et bryggeri i Norge.

- Det kan jeg ikke kommentere, sier konsernkommunikasjonssjef Margrethe Skov i Carlsberg AS til TV 2 Nettavisen.

Skov hevder at initiativet som førte til nedleggelsen av Tou, kom fra Ringnes-ledelsen i Norge.

- Det var Ringnes sitt eget initiativ å rasjonalisere produksjonen i Norge, sier hun.

Skov og Stugu er imidlertid enige om én ting, og det er at beslutningen om å beholde bryggeriene i Arendal og Trondheim ble fattet av et samlet styre.

- Man kunne se fornuften i det som ble lagt fram fra Ringnes, fastslår Skov.

- Ingen konflikt

Orkla-sjef Finn Jebsen sa på pressekonferansen torsdag at det var uoverensstemmelser mellom ledelsen i Orkla og Carlsberg som utløste skilsmissen. Den beskrivelsen er ikke Margrethe Skov enig i.

- Vi har ikke opplevd at det har vært en konflikt om driften, men vi mente det ville være best for våre aksjonærer at vi eide hele virksomheten. Det ville gi en mer enkel struktur, sier hun, og tilføyer:

- Vi har opplevd i disse tre årene at potensielle aksjonærer sier vi har en alt for komplisert struktur. De var usikre på om de forstår hva vår virksomhet handler om, og ville ikke investere i Carlsberg. Nå får vi en mer gjennomsiktig virksomhet.

- Et sant helvete

De Orkla-ansatte mener en kulturkollisjon av dimensjoner utløste salgsavtalen.

- Carlsbergledelsen står for en bedriftskultur og en industripolitikk som er direkte ødeleggende. De har eksportert dette til Sverige og der har resultatene gått rett til bunns. Nå står Norge for tur. Vi står overfor et sant lite helvete i tida framover hvis vi ikke greier å forsvare våre tradisjoner med nebb og klør, heter det i en uttalelse fra Fellesklubben i Ringnes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere