RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vil sikre rutenett og arbeidsplasser

Foto: Lien, Kyrre (SCANPIX)
Sist oppdatert:
SAS går med rekordunderskudd og trenger rask tilførsel av milliarder. Den norske regjeringen vil bidra.

Det kriserammede flyselskapet SAS AB ber eierne om nærmere 5 milliarder norske kroner. Den norske regjeringen sier seg villig til å delta i en emisjon og vil bidra med 800 millioner kroner.

- Dette er den beste løsningen i dagens situasjon, uttalte nærings- og handelsminister Sylvia Brustad (Ap) på en pressekonferanse tirsdag.

Eier 14,3 prosent

Den norske stat har en eierandel på 14,3 prosent i SAS, og Brustad sier regjeringen vil gå inn med egenkapital for å sikre rutenettet i Norge, arbeidsplasser og verdier i selskapet.

Dagens resultattall fra SAS viser de største tapene i selskapets historie. Tapet i fjerde kvartal var på 403 millioner svenske kroner, mot plusstall på 57 millioner kroner på samme tid i fjor. Nå trenger selskapet seks milliarder svenske kroner - eller nærmere fem milliarder norske. Derfor har de bedt eierne om hjelp.

Den norske regjeringen er altså positiv til å delta med sin andel av en egenkapitalforhøyelse i SAS AB.

- Det er ingen hemmelighet at SAS har slitt. Vi fikk en henvendelse fra styret om å delta i en emisjon, og det er tre grunner til at vi sier ja. Det ene er at vi vil opprettholde et godt flyrutenett i Norge. Vi vil videre bidra til å trygge arbeidsplasser i Norge, og siden vi er eier i SAS, vil vi også bidra til å sikre våre verdier, sier Brustad.

Tror på ny forretningsplan

Brustad mener selskapet har lagt frem en ny forretningsplan som er fornuftig og som sikrer SAS sin posisjon i det skandinaviske flymarkedet. Hun legger vekt på at alle regjeringene i alle de skandinaviske landene samt den største private aksjonæren, Knut og Alice Wallenberg-stiftelsen, er positive til å delta med sine andeler.

- Alternativene til å gå med på spleiselaget er betydelig verre. Dette må til for at SAS skal kunne drive videre, sier Brustad.

Tilfreds med kostnadsreduksjoner
Brustad sier seg tilfreds med at de ansatte og ledelsen i SAS har fått til nødvendige kostnadsreduksjoner som kan gjøre selskapet mer konkurransedyktig.

- Jeg forutsetter at de ansatte og ledelsen fortsetter dette arbeidet for ytterligere å styrke selskapets posisjon, sier hun.

Regjeringen tar forbehold om at Stortinget gir sitt samtykke til emisjonen og at emisjonsvilkårene er akseptable og markedsmessige. Statens andel i emisjonen vil i så fall utgjøre opp mot 800 millioner norske kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere