RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Bård Ove Molberg (TV 2 Nettavisen)

- Ville skandalisere Ulltveit-Moe

Sist oppdatert:
Konsulenten Beejan Barkhodaee truet med å skandalisere Jens Ulltveit-Moe da han ikke fikk utbetalt 800.000 kroner han mente å ha krav på. Nå beskylder NHO-presidenten norsk-iraneren for å ha lekket til pressen.

Det hevdet Jarle Roth, som var toppsjef i Ulltveit-Moe-eide Umoe Schat Harding i perioden 1995 -97, på tirsdagens pressekonferanse.

Ville løse pengefloke
Ledelsen i Umoe Schat-Harding tok kontakt med det Stavanger-baserte konsulentselskapet Daily Trade International for å få løst en langvarig pengekrangel med det iranske oljeselskapet IOEC. Daglig leder Beejan Barkhodaee tilbød seg å hjelpe Schat-Harding mot en kommisjon på drøyt 124.000 dollar. Ifølge Barkhodaee skulle deler av kommisjonen brukes til å betale ”underleverandører” i Iran.

Iran-konsulenten lovte å sette Schat-Harding-ledelsen i direkte kontakt med IOECs toppsjef Hashemi Rafsandjani. Rafsandjani er mannen som ble satt i forbindelse med den mulige korrupsjonssaken i Statoil, som endte med at konsernsjef Olav Fjell måtte gå.

For denne tjenesten krevde Barkhodaee 15.000 dollar i forskudd. Etter noen dagers nøling, bestemte Schat-Harding-sjef Jarle Roth seg for å utbetale beløpet. Avtalen var å utbetale restbeløpet på 109.000 dollar når en endelig avtale med IOEC var på plass.

- Løste saken på egen hånd
Få dager seinere får Schat-Harding beskjed om å ta direkte med IOECs London-kontor for å finne en løsning på pengekrangelen. Etter et par uker blir partene enig om en avtale.

- Det skjedde helt uten DTIs medvirkning, hevdet Jarle Roth på tirsdagens pressekonferanse.

Det oppfatningen deler ikke Beejan Barkhodaee. Han forlangte å få utbetalt resten av kommisjonen på 109.000 dollar for å ha bidratt til å løse pengekrangelen med IOEC. Kravet ble framsatt i over 30 brev stilet til Schat-Harding.

Skrev trusselbrev

-Brevene har i varierende grad inneholdt trusler om rettsforfølgelse, inkasso og offentlig skandalisering, hevdet Jarle Roth på pressekonferansen.

VG skrev for første gang om Iran-saken onsdag i forrige uke. Sjefen sjøl, Jens Ulltveit-Moe, er ikke i tvil om at det er DTI som har lekket saken til pressen.

- Det er et faktum at det er de som har lekket saken, slo han fast overfor pressekorpset.

Ber Hegnar skifte mening

Finansavisens sjefredaktør Trygve Hegnar har omtalt Iran-saken som ”reinspikka korrupsjon”. Nå synes Ulltveit-Moe burde trekke utsagnet tilbake.

- Når faktum endrer seg, kan det være smart å endre mening. Det gjelder også herr Hegnar, sier han.

TV 2 Nettavisen har ikke greid å få tak i Beejan Barkhodaee tirsdag ettermiddag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere