RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vold kan tvinge Shell ut av Nigeria

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Vold og organisert tyveri koster milliarder for Shells operasjoner i Nigeria. Nå spekuleres det i om selskapet må trekke seg ut av landet.

En intern rapport skrevet av konsulentfirmaet WAC Global Services slår fast at den multinasjonale oljegiganten står overfor en " høyintensitetskonflikt" som er like alvorlig som situasjonen i Tjestjenia eller Colombia. En høyintensitetskonflikt blir definert som en situasjon der mer enn 1000 mennesker dør i løpet av et år, skriver Financial Times, som har lest rapporten.

Organisert tyveri
Fattigdom, arbeidsløshet, religiøs sekterisme og spenninger mellom folkegrupper gjør at Nigerdeltaet etter Shells eget utsagn er "preget av kriminalitet og lovløshet". WAC-rapporten anslår at Shell taper mellom 100 og 250 millioner fat olje hvert år på grunn av organisert tyveri fra oljerørledninger og brønner. Dette utgjør en verdi verdi på mellom 1,5 og 4 milliarder dollar, ifølge den britiske avisen.

Det er langt mer enn selskapets offisielle tall. Shells årsrapport slår fast 88 tilfeller av tyveri av til sammen ni millioner fat olje i fjor. Ytterligere 45 millioner fat skal ha blitt hindret på grunn av vold og usikkerhet.

Selskapets brønner i Nigeria produserte i snitt 910.000 fat olje om dagen i 2003, ifølge selskapets årsrapport.

Trekke seg ut?
Volden og tyveriene kan tvinge selskapet til å trekke seg ut av Nigeria innen 2008, konkluderer WAC-rapporten. Det vil i så fall være er hardt tilbakeslag for Shell, som henter omkring ti prosent av sin oljeproduksjon fra Nigeria.

Shell er sterkt uenige i WACs konklusjon, og har nektet å offentliggjøre store deler av rapporten. Selskapet har etter eget utsagn ingen planer om å trekke seg ut av landet, men vil støtte arbeid for å redusere konflikter i Nigerdeltaet.

Både Shell og andre oljeselskaper har blitt sterkt kritisert for sitt engasjement i Nigeria. Brudd på menneskerettigheter og miljøfiendlige operasjoner er blant anklagene. Shell har også blitt koplet til henrettelsen av menneskerettsaktivisten Ken Saro-Wiwa i 1995. Selskapet har tatt offentlig selvkritikk på en rekke punkter, men operasjonene i Nigeria fortsetter å være omstridt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere