RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

1 av 3 er småsmuglere

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Og bare én av hundre småsmuglere blir tatt.

Blant de av oss som har vært i utlandet det siste året har én av tre personer smuglet inn litt ekstra alkohol eller tobakk.

Gir avgiftstap
Den omfattende smuglingen blant privatpersoner fører til et beregnet avgiftstap for staten på mellom 2,6 og 3,9 milliarder kroner, skriver Vårt Land. Beløpet tilsvarer rundt tre ganger driftsbudsjettet til Tollvesenet.

Anslaget baserer seg på spørreundersøkelser gjennomført av Toll- og avgiftsdirektoratet i 2006 og 2007 samt resultater fra tollkontroller og beslagsstatistikk fra Tollvesenet.

Undersøkelsen viser at hver tredje nordmann som går på grønt i tollen, oppgir at de har hatt med seg for stor kvote av alkohol eller sigaretter. Rundt én av fem personer sier at de har fått tilbud om å kjøpe smuglervarer, og rundt halvparten av disse sier at de har kjøpt smuglede varer, altså totalt én av ti av alle spurte.

Misfornøyde tollere
I Tollvesenet er man ikke fornøyd med at tallene viser at nærmere 99 prosent av småsmuglerne ikke blir tatt.

- Nei, det er ikke godt nok. Selv om Tollvesenet må prioritere jakten på større beslag som utgjør et større avgiftstap, så viser disse tallene at vi også må rette en viss oppmerksomhet mot vanlige reisende framover, sier avdelingsdirektør Asle Farberg i kontrollavdelingen i Toll- og avgiftsdirektoratet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere