RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

147 millioner i avgiftssnusk

Sist oppdatert:
Tollvesenet avdekker store summer som ikke betales inn av toll og avgifter. Antallet alvorlige overtredelser er doblet fra i fjor.

Tollvesenet har i første halvår 2005 gjennomført virksomhetskontroller i 566 firmaer. Disse har avdekket manglende innbetaling av toll og avgifter for over 147 millioner kroner.

- I 50 saker dreier det seg om alvorlige overtredelser, noe som er en dobling i forhold til samme tidspunkt i fjor, sier fungerende underdirektør Britt Hilde Øiseth i Toll- og avgiftsdirektoratet.

- Det er nesten ni prosent av virksomhetene dere har kontrollert. Er det mye?

- Dette er høyt, men vi har hatt et særlig fokus på å avdekke økonomisk kriminalitet i år. Vi kontrollerer der vi har grunn til å tro at det kan være noe å finne.

Alvorlig
Med alvorlige overtredelser menes det at overtredelsen er grovt uaktsom eller gjort med forsett. Syv av sakene har endt med anmeldelse.

25 av kontrollene har avdekket overtredelser som beløper seg til mer enn en million kroner. De største summene gjelder to saker på østlandet vedrørende elavgift, som har ført til etterberetninger på til sammen 26,7 millioner.

Frukt og antikviteter
Tollvesenet har særlig konsentrert seg om å kontrollere import av frukt, grønnsaker og blomster og kulturminner. Det syndes særlig når det gjelder kulturminner, altså antikviteter og gamle gjenstander som har kunstnerisk, kulturell eller historisk verdi.

- Temakontrollene har hatt et særlig fokus på å avdekke økonomisk kriminalitet, i tråd med regjeringens handlingsplan mot økonomisk kriminalitet, sier Britt Hilde Øiseth.

Kultursnusk
Det er i eksportkontroller og kontroll med kulturminner det har vært flest anmeldelser. Fem av anmeldelsene kommer fra disse to områdene.

Kulturminner kan ikke føres ut av landet uten spesiell tillatelse. Som et eksempel kan nevnes at gjenstander som er over 100 år må ha utførselstillatelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere