RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: JOHN MACDOUGALL/AFP/SCANPIX

18 milliarder i lommepenger

Ledelsen i søkeselskapet Google har det siste året skaffet seg «lommepenger» ved å selge aksjer for 18 milliarder kroner.

Det er nettstedet Marketwatch.com som har gått gjennom oversikten over innsidesalg, og funnet ut at de sentrale personen i Google-ledelsen siden børsnoteringen i august i fjor har solgt aksjer for 2,8 milliarder dollar, eller 18 milliarder kroner.

Drøyt halvparten av dette er solgt av det to gründerne Sergey Brin og Larry Page. Resten er solgt av konsernsjef Eric Schmid og ti andre toppledere eller styremedlemmer.

I stor grad har salgene kommet i henhold til fastlagte planer fra tidspunktet for børsnoteringen av Google.

Himmelferd
Google-aksjen har steget fra 85 til 300 dollar i kurs siden noteringen. Oppgangen er drevet av en kraftig vekst i overskuddene til søkeselskapet, men fortsatt er det astronomiske forventninger til fortsatt fremgang innbakt i kursen. Google hadde et overskudd på 343 millioner dollar i andre kvartal, mer enn en firedobling fra samme kvartal i fjor.

Totalt er Google nå verdt rundt 80 milliarder dollar på børsen.

De to gründerne, Brin og Page, møtte hverandre som studenter på Stanford-universitet for ti år siden, og er raskt på vei oppover listen over USAs rikeste. I en alder av 32 år, er de nå verdt rundt 10 milliarder dollar hver.

Ideen
Det var på Stanford de to fikk ideene som ligger bak søkemotoren Google, i dag verdens mest brukte. Litt enkelt sagt, så tenkte de at det var viktig å finne ut om en nettside var linket til fra mange andre nettsider. Dette kan fungere som et mål på at siden er viktig, og dermed bør prioriteres når søkeresultatene presenteres. Modellen ble så bygd ut og modifisert for å gjøre resultatene enda bedre.

Dette bidrog til at søkeresultatene fra Google ble mer relevante enn dem man fikk fra andre søkemotorer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere