RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

236 nye oljemilliarder

Foto: Erik Johansen (Scanpix)
Sist oppdatert:
Oljefondet leverte tidenes beste resultat og vokste med utrolige 236 milliarder kroner i fjor. Hver nordmann har nå nesten 200.000 kroner syltet ned i oljepengebingen.

2003 ble et rekordår for oljefondet. Avkastningen var 12,6 prosent i løpet av året målt i internasjonal valuta.

Det er den høyeste avkastningen oljefondet har hatt siden oppstarten i 1996.

Pluss 236 milliarder

Verdien av oljefondet har økt med 236 milliarder i løpet av 2003. Cirka halvparten skyldes at man har fått tilført friske midler fra oljevirksomheten. 91 milliarder stammer fra avkastningen på fondets investeringer i rentepapirer og aksjer, mens 41 milliarder av verdiøkningen skyldes svekkelsen av kronekursen det siste året.

Ved utgangen av 2003 var verdien av oljefondet 845 milliarder kroner. Det utgjør nesten 200.000 blanke kroner per nordmann, viser tall Norges Bank presenterte onsdag.

Pensjonskommisjonen har foreslått å gjøre om oljefondet til et reint pensjonsfond. Når det eventuelt skjer, vil Petroleumsfondet være et av de største pensjonsfondene i verden. Med 845 milliarder på bok, er Oljefondet allerede nest størst i Europa.

Ny rekord

Verdien av aksjeporteføljen, som utgjør cirka 40 prosent av hele oljefondet, steg med hele 22,8 prosent i løpet av 2003. Når rentepapirene er inkludert, var avkastningen 12,6 prosent.

- Det er den høyeste avkastningen vi har hatt for fondet, hårfint bedre enn det vi hadde i 1999, fastslo sentralbanksjef Svein Gjedrem da han la fram årsrapporten for Petroleumsfondet onsdag formiddag.

Gjedrem roste politikerne

Til forskjell fra fjoråret var 2002 et redselsfullt år. Da falt verdien av aksjeporteføljen av fondet med 24,4 prosent. Det førte til at mange mente Norges Bank tar for store sjanser ved å satse en så stor del av sparepengene våre på aksjer.

Svein Gjedrem roser politikerne for ikke å ha gitt etter for kritikken.

- Slike svingninger kan være et problem, om viljen til å ta risiko reduseres i nedgangstider. Strategien som finansdepartementet har fastsatt for petroleumsfondet innebar tvert i mot at alle nye midler som ble tilført fondet da aksjemarkedet var nær bunnpunktet gikk til kjøp av aksjer. Det er en styrke for petroleumsfondet at strategien er robust i forhold til svingningene i avkastningen, sa sentralbanksjef Svein Gjedrem ved framleggingen.

TV 2 Nettavisen kommer tilbake med mer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere