RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

26.000 norske barn er fattige

Sist oppdatert:
Mer enn 26.000 norske barn bor i hjem med inntekt under fattigdomsgrensen. Mange mangler klær og mat, går det frem av en ennå ikke utgitt Redd Barna-rapport.

Det er Dagsavisen som har fått tilgang til Redd Barnas norske fattigdomsrapport som blir presentert over helgen. Utredningen er gjort av Statistisk sentralbyrå, og viser at drøyt 26.000 barn mellom 0 og 17 år bor i hushold med inntekt under fattigdomsgrensen.

– Vi går rundt og innbiller oss at det norske velferdssystemet er godt nok til å fange opp alle. Men disse barna faller helt igjennom, sier generalsekretær Gro Brækken i Redd Barna til Dagsavisen.

Barn sulter
Brækken mener tallene er uaksetable.

– Vi vet at noen av disse barna mangler mat og klær, sier hun.

– Det er hjerteskjærende hvordan barn beskytter foreldrene sine. Jeg vet om barn som river i stykker invitasjoner til bursdagsfester og klasseturer, fordi de vet at foreldrene ikke har råd. Jeg vet også om barn som overbeviser foreldrene sine om at de mye heller vil leke i gaten enn å spille på et fotballag eller i korps. Disse barna er flinke til ikke å påføre foreldrene sine flere utgifter.

For en familie på to voksne og to barn er fattigdomsgrensen satt til 204.435 kroner i året i 2001, eller 50 prosent av medianinntekten i befolkningen. For en enslig forsørger med ett barn er fattigdomsgrensen 126.555 kroner i året, går det frem fra Dagsavisens omtale av rapporten.

– Den fattige familien består gjerne av en enslig mor med to eller flere barn. Hun bor i en av våre minste eller største kommuner, og sammen med barna er mor isolert fra det de aller fleste av oss oppfatter som selvfølgelige aktiviteter i hverdagen, sier Redd Barnas Gro Brækken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere