RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

35 prosent flere gjeldsslaver

Sist oppdatert:
Stadig flere må ty til avtaler om gjeldsordning. Første halvår er økningen på 35 prosent.

Første halvår i år var 1037 skyldnere kommet inn under ordningen, skriver Aftenposten. Loven ble innført i 1993 etter at mange hadde tatt opp store boliglån de ikke klarte å håndtere.

- Vi er på vei mot nye rekorder igjen. Problemet nå er at vi har fått en ny generasjon med skyldnere som sliter med å betale tilbake forbrukslån, sier Per Ole Sørensen, namsmann ved Bergen byfogdembede til avisen.

Han bekrefter at svært mange av gjeldsordningssakene handler om " raske" og "billige" forbrukslån. Norske husstander har nå nesten like stor gjeld som før bankkrisen på 1980-tallet.

Tøffere forhold
- Dette er ingen nyhet for oss, sier leder i Gjeldsoffer-Alliansen Bengt Scheldt. Han nevner flere forhold som har gjort situasjonen vanskeligere for gjeldsofre: Arbeidsledigheten har bitt seg fast, samtidig som peroiden hvor ledige kan få dagpenger er satt ned fra tre til to år. 1. mars 2002 ble det innført moms på inkassosalær, og 1. juli i år ble rettsgebyret kraftig hevet.

- Disse tiltakene gjør at det har blitt mye vanskeligere å gjøre opp regninger som kommer på etterskudd. Mange som med et nødskrik kunne ha klart å betale inkassoregninger, vil nå måtte kaste kortene og søke gjeldsordning, sier Scheldt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere