RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

500 milliarder i formue

Sist oppdatert:
Norske pensjonister sitter på en privatformue på over 500 milliarder kroner. Men stadig mindre ender opp som arv.

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå har pensjonister mellom 67 og 79 år over 900 000 kroner hver i gjennomsnittlig formue, mens de over 80 år har i underkant av 700 000 kroner.

Lever lengre
Mye av pengene bruker pensjonistene selv.

- Dagens og fremtidens pensjonister blir stadig rikere, men de lever også mye lengre, og de bruker mer. Da må pengene strekke seg over flere år enn hva som var vanlig tidligere, og det tar lengre tid før arven overlates til neste generasjon, sier Aakre, viseadministrerende direktør i Acta, Robert C. Aakre, i en pressemelding.

For pensjonister med høy formue er det en trend å øke forbruket i pensjonisttilværelsen. Aakre advarer sterkt de som har lav formue mot låneopptak for å finansiere forbruk i alderdommen.

- Det florerer med låneprodukter som oppfordrer pensjonister til å låne til konsum. Det er sterkt betenkelig. Det å låne til forbruk er en veldig farlig strategi, fordi man aldri vet hvor lenge man kommer til å leve. Hvis man for eksempel låner penger til forbruk i ti år framover, risikerer man å sitte igjen med en renteregning som kan være problematisk å betjene, sier han.

Låner på bolig
300 000 selveierboliger i Norge eies av personer over 70 år. Boligene representerer størstedelen av formuen til de norske pensjonistene.

Aakre mener at den eldre generasjonen bør plassere formuen sin i eiendeler som gir løpende utbetalinger, fremfor å lånefinansiere et forbruk som er høyere enn de årlige inntektene

- Lån gjerne penger med sikkerhet i boligen, men ikke for mye og finn balansen mellom forbruk og investering. Forbruk bør finansieres av avkastning, ikke lån, sier Aakre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere