RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

50.000 klare til streik

Sist oppdatert:
50.000 industriarbeidere står klare til streik fra i morgen tidlig. – Det er bare å trykke på knappen her, sier Fellesforbundet. Nå venter partene på brev fra Kjell Magne Bondevik.

I dag er det siste sjanse for riksmeglingsmann Reidar Webster. Klarer han ikke å få til enighet mellom Fellesforbundet og Teknologibedriftenes landsforening (TBL) står 50.000 industriarbeidere klare til streik fra torsdag morgen.

Tirsdag kveld kom de første pengekravene på bordet fra Fellesforbundet. Det kreves et tillegg på 1,25 kroner i timen for arbeidstakere som har lokale forhandlinger, mens det er satt fram krav om 1,75 kroner for de som omfattes av sentrale oppgjør.

Webster bekymret
I tillegg vil Fellesforbundet ha et lavlønnstillegg på 50 øre for bedrifter som har et lavere lønnsnivå enn 119,21 kroner per time.

Webster uttrykte bekymring etter at gårsdagens forhandlinger ble avrundet rett før midnatt.

- Det er et stort stykke arbeid som gjenstår, det bekymrer meg litt, sa han.

Pensjonsnøtten
Den store spenningen onsdag knytter seg imidlertid til regjeringens svar på pensjonsspørsmålet. TBL og Fellesforbundet sendte et felles brev til statsminister Kjell Magne Bondevik om tjenestepensjon i går. Allerede i uttalte finansminister Per-Kristian Foss at regjeringen skulle bidra på en «positiv måte».

- Vi håper å bidra til å bringe oppgjøret i havn, sa finansministeren.

I brevet ber partene regjeringen om en lovfesting av tjenestepensjonen, slik at dette spørsmålet kan løftes ut av meklingen. Trolig vil regjeringen stille seg positive til en lovfesting, men spørsmålet er når den vil komme. Ifølge Dagsavisen sier kilder i Fellesforbundet at de må ha et konkret løfte om at tjenestepensjoner må være på plass senest i 2005, hvis en storstreik skal kunne unngås.

Klare for streik
Svarbrevet er bebudet i løpet av dagen, og det er trolig dette som vil avgjøre hvor vidt det blir streik fra i morgen eller ikke. Under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag bekrefter Bondevik at et svar ville komme «i løpet av ettermiddagen eller kvelden».

- Pensjonsspørsmålet er klart det viktigste. Vi mener at våre kronekrav er moderate, og ikke bør gi noen form for bekymring, sier informasjonssjef i Fellesforbundet, Vidar Grønli, til TV 2 Nettavisen onsdag morgen.

Streikelysten er det lite å si på.

- Vi er forberedt på at det ikke kan komme en løsning. Streikeviljen er stor, og apparatet vårt er helt klart. Vi har hatt telefonkonferanse med distriktsapparatet vårt i morges, og det er bare å trykke på en knapp her, sier Grønli.

Partene møttes til forhandlinger klokken 10 i TBLs kontorer i Oslo onsdag. TV 2 Nettavisen følger utviklingen utover dagen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere